Osoby, które przyniosą grzyby nadające się do prezentacji, otrzymają w nagrodę rośliny ozdobne. Będzie okazja skonsultowania się z mikologami z Polskiego Towarzystwa Botanicznego w Łodzi.
- Pogoda sprzyja urodzajowi. Jednak odnotowano już wiele zatruć. Głównie muchomorem sromotnikowym - mówi Kazimierz Kopczyński, jeden ze specjalistów. - Jak zbierać grzyby, aby uniknąć zatrucia? Nie ma uniwersalnej zasady. To nieprawda, że gorzki grzyb jest trujący. Są gatunki, które mają gorzki smak, ale nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy jest bardzo smaczny. Pokutuje nieprawdziwe przekonanie, że jeśli gotowana z grzybami srebrna łyżeczka sczernieje, to są one niejadalne. Muchomora sromotnikowego, którego często myli się z kanią, gąską czy gołąbkiem grynszpanowym, można rozpoznać po trzonie zakończonym bulwą, która jest osadzona w odstającej pochwie.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?