Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty na Targu Pietruszkowych w Krakowie: jak upiec własny chleb i nie marnować żywności

Alicja Kraina
W sobotę na Targu Pietruszkowym przy ul. Kalwaryjskiej w Krakowie można było wziąć udział w warsztatach plenerowych "Sami chleb pieczemy, ideę Zero Waste stosujemy!". Oprócz pieczenie własnego chleba z wykorzystaniem naturalnych składników można było też poznać pomysły na kreatywne wykorzystanie chleba w różnych przepisach kulinarnych oraz dowiedzieć się, jak przechowywać żywność, by minimalizować ilość odpadów i zachować świeżość produktów.

Warsztaty były też okazją do spotkania się z rolnikami obecnymi na targu oraz odkrycia tradycyjnych produktów prosto od rolnika.

- Skala ilości marnowanego jedzenia jest porażająca. Aż 5 mln ton - tyle żywności marnujemy tylko w ciągu roku. Kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie spożyć. W ramach warsztatów chcemy przeciwdziałać ilości wytwarzanych śmieci i marnowaniu żywności oraz edukować i pokazać mieszkańcom Małopolski, jak mogą samodzielnie, na bazie produktów lokalnych, nie generując śmieci i nie marnując jedzenia, wypiekać chleb w warunkach domowych - mówili inicjatorzy projektu ze Stowarzyszenia Lipnickie Dary Natury.

Na warsztatach pokazywano też jak odpowiednio przechowywać chleb oraz jak go zużywać, gdy wyschnie, tak by żywność się nie marnowała.

Jak podkreślają organizatorzy, Małopolska jako region stawia na ekologię i staje się pod tym względem marką rozpoznawalną w całym kraju. Warsztaty "Sami chleb pieczemy, ideę Zero Waste stosujemy!" były okazją, by w przystępny sposób przekazać ważną wiedzę szerszemu gronu odbiorców, którzy podzielą się ideą z bliskimi, znajomymi, rodziną. Lokalni producenci żywności oraz rolnicy otrzymali z kolei szansę, żeby trafić bezpośrednio do nowych klientów.

Czy Polacy chcą amerykańskiej elektrowni atomowej w Polsce?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Warsztaty na Targu Pietruszkowych w Krakowie: jak upiec własny chleb i nie marnować żywności - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto