W Łodzi sadzonki warzyw idą jak woda. Łodzianie chętnie sadzą własne jedzenie na działkach, w ogrodach i na balkonach

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Piękne, jednoroczne begonie.
Piękne, jednoroczne begonie. Krzysztof Szymczak
Na rynku Bałuckim w Łodzi duży ruch jest przed stoiskami ogrodników, którzy oferują sadzonki warzyw. Największą popularnością cieszą się pomidory, cukinie i papryka. Wielu łodzian kupuje też pory, selery i sałatę. Własne uprawy warzyw to w tym roku prawdziwy hit.

Nasze sadzonki znikają błyskawicznie. Sprzedaję rośliny od wielu lat i jeszcze nigdy nie było takiego bumu na własne uprawy. Po prostu drożyzna tak doskwiera łodzianom, że chcą zaoszczędzić chociaż w sezonie, a własne uprawy to naprawdę tania alternatywa dla normalnych zakupów - mówi pani Anna, która na rynku przy ul. Dolnej sprzedaje sadzonki.

Łodzianie kupują po trzy, cztery krzaczki każdego warzywa. Najchętniej uprawiane to pomidorki koktajlowe, choć amatorzy szukają też bawolego serca, malinowych, czy nietypowych odmian jak czarne, czy żółte. Na podium jest także papryka zarówno słodka jak i pikantne odmiany. Najłatwiejsza w uprawie jest cukinia, dlatego i ona znajduje liczne grono amatorów.

Wiele osób woli kupić gotowe sadzonki niż samodzielnie wysiewać nasiona do doniczek na parapecie. Do tego potrzebne jest miejsce i dużo cierpliwości, której wielu z nas brakuje. Gotowe sadzonki są odpowiednio przygotowane i często zahartowane, by od razu po wsadzeniu do gruntu lub na balkonie nie chorowały.

Ile zapłacimy za gotowe sadzonki na rynku Bałuckim przy ul. Dolnej:

  • por - 50 gr za sztukę
  • seler - 50 gr za sztukę
  • sałata masłowa - 70 gr za sztukę
  • pomidor krzaczek (różne odmiany) - 4 zł
  • cukinia zielona - 4 zł
  • dynia - 4 zł
  • tykwa ozdobna - 5 zł

Samodzielna uprawa warzyw jest bardzo prosta. Wystarczy posadzić sadzonkę w gruncie (jeśli mamy działkę lub ogród) lub w donicy (także na balkonie) i odpowiednio zasilać nawozem, najlepiej naturalnym. W sklepach ogrodniczych są specjalnie spreparowane nawozy odzwierzęce, które bardzo lubią rośliny jadalne. Dzięki nim zbiory będą obfite i pewne, że bez chemii. Z jednego krzaczka cukinii można przez cały sezon zebrać nawet 10 okazałych sztuk, a z krzaczka pomidora koktajlowego nawet ok. 2 kilogramów własnych pomidorów.

Mam niewielką działkę, na której lubię sadzić warzywa, bo te kupione nie smakują tak jak te samodzielnie wyhodowane. Staram się mieć swój szczypiorek, czy natkę aż do jesieni - dodaje Krystyna Cieszko, która kupiła cztery sadzonki cukinii i 10 porów.

Strefa Biznesu: Takie plany mają pracodawcy. Co czeka rynek pracy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W Łodzi sadzonki warzyw idą jak woda. Łodzianie chętnie sadzą własne jedzenie na działkach, w ogrodach i na balkonach - Express Ilustrowany

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie