Bardzo drogie są też filety drobiowe. Najtańsze, gorszej jakości, na Zielonym Rynku kosztują 15,50 zł. Lepsze - powyżej 16-17 zł/kg. Tymczasem delikatny schab bekonowy bez kości kosztuje mniej, bo około 14 zł!
- Ceny drobiu faktycznie szybko rosną - przyznaje Radosław Szychowski ze stoiska firmowego, które prowadzi w hali na placu Barlickiego. - Każdy zakup w ubojni to większy wydatek. Dlaczego? W ubojniach tłumaczą, że to przez wyższy VAT i rosnące koszty produkcji.
Trudno w to uwierzyć, szczególnie że mięso wieprzowe... tanieje. Schab z kością można dostać już w cenie udek z kury, za biodrówkę czy żeberka zapłacimy prawie tyle samo co za zwykle najtańsze skrzydełka drobiowe, które osiągnęły już cenę... 7,90 zł/kg! Tyle samo kosztują wątróbki (7,20 zł/kg) i żołądki (8,50 zł/kg) chociaż to produkty dużo gorszej jakości niż karczek czy łopatka wieprzowa, za które trzeba zapłacić zaledwie złotówkę więcej.
Czy ceny wreszcie się zatrzymają?
- Kilogram żywca wieprzowego kosztuje w skupie 3 zł/kg. To cena nieopłacalna dla hodowcy. Dlatego raczej należy się spodziewać wzrostu cen mięsa - ostrzegają sprzedawcy z rynku.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?