Sezon na truskawki zaczyna się zwykle w czerwcu. Te czerwone owoce są źródłem wielu witamin, m.in. witaminy C i A, kwasu foliowego, minerałów - zwłaszcza wapnia, fosforu, magnezu i potasu, dostarczają organizmowi niezbędnych makro- i mikroelementów. Poprawiają przemianę materii i odporność, wpływają na kondycję skóry, poprawiają morfologię. Dodatkowo, dzięki swojemu aromatycznemu zapachowi, słodkiemu smakowi i kuszącemu wyglądowi uważane są za afrodyzjak. A w 100 gramach mają tylko 32 kalorie!
Sezon na truskawki już się niestety powoli dobiega końca. Jest to właściwie ostatni moment, żeby wykorzystać świerze owoce do przygotowania deserów, które z pewnością zaskoczą i zasmakują znajomym i rodzinie. Równocześnie są one łatwe i szybkie w wykonaniu. Ostatecznie liczy się przecież efekt :)
Sernik na zimno [czas przygotowania 20 min + czas chłodzenia]
Co będzie potrzebne?
- sernik na zimno "w proszku",
- mleko,
- biszkopty,
- truskawki,
- galaretka truskawkowa.
Fot. Agata Jędrzejewska
Na dnie tortownicy układamy biszkopty i pokrojone na mniejsze kawałki czyste, odszypułkowane truskawki. "Sernik" miksujemy z mlekiem (ilość podana na opakowaniu;)). Puszystą masą zalewamy przygotowane wcześniej biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki. Gdy sernik trochę stężeje na wierzchu układamy truskawki. Przygotowujemy galaretkę. Po wystudzeniu zalewamy nią sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Babeczki truskawkowe [czas przygotowania 10 min+ czas chłodzenia]
Co będzie potrzebne?
- kruche babeczkowe "korpusy",
- mleko,
- budyń waniliowy lub śmietankowy,
- cukier,
- truskawki,
- galaretka truskawkowa.
Fot. Agata Jędrzejewska
Zaczynamy od przygotowania budyniu z ilości mleka o ok. 1/3 mniejszą niż podane na opakowaniu. Masę nakładamy do babeczkowych korpusów. Babeczki ozdabiamy kawałkami truskawek. Można je również polać galaretką, owoce będą wtedy dłużej wyglądać efektownie. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, polewamy nią babeczki. Schładzamy w lodówce.
Dżem truskawkowy [czas przygotowania 25 min]
Co będzie potrzebne?
- 1kg truskawek,
- 330 g cukru,
- "dżemfix 1:3".
Fot. Agata Jędrzejewska
Czyste, odszypułkowane truskawki troimy na mniejsze części. Mieszamy z "dżemfiksem". Wrzucamy do garnka, gotujemy cały czas dobrze mieszając (jeśli owoce są za mało soczyste można dodać trochę wody, żeby się nie przypaliły). Gdy masa truskawkowa zacznie wrzeć dodajemy cukier. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy, żeby zredukować pianę (ewentualnie zbieramy ją łyżką:)). Gorący dżem nakładamy do czystych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Odwrócone "do góru nogami" - ustawione na pokrywkach dżemy zostawiamy, żeby ostygły. Tak przygotowane dżemy nadają się do jedzenia przez całą zimę.
Truskawkowe desery były przeze mnie wielokrotnie robione, zawsze się udają i wszystkim smakują.
Przeczytaj także:
- 6. Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi
- Kotleciki marchwiowe - przepis
- Lodowo-owocowa zamieć - przepis
MM Łódź patronuje:
MMŁódź poleca: | |||
Zostań dziennikarzem obywatelskim | Konkursy | Zdrowie i uroda | Przewodnik po lokalach |
Sztuka w Łodzi | Teatr w Łodzi | Kino w Łodzi | Praca w Łodzi |
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?