Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Truskawki - przepisy dla opornych

Redakcja
W sklepach dostać można jeszcze piękne i aromatycze truskawki. Warto więc może skorzystać z okazji i zaskoczyć znajomych swoją zaradnością, przygotować owocowy deser? To nie musi być trudne.

Sezon na truskawki zaczyna się zwykle w czerwcu. Te czerwone owoce są źródłem wielu witamin, m.in. witaminy C i A, kwasu foliowego, minerałów - zwłaszcza wapnia, fosforu, magnezu i potasu, dostarczają organizmowi niezbędnych makro- i mikroelementów. Poprawiają przemianę materii i odporność, wpływają na kondycję skóry, poprawiają morfologię. Dodatkowo, dzięki swojemu aromatycznemu zapachowi, słodkiemu smakowi i kuszącemu wyglądowi uważane są za afrodyzjak. A w 100 gramach mają tylko 32 kalorie!

Sezon na truskawki już się niestety powoli dobiega końca. Jest to właściwie ostatni moment, żeby wykorzystać świerze owoce do przygotowania deserów, które z pewnością zaskoczą i zasmakują znajomym i rodzinie. Równocześnie są one łatwe i szybkie w wykonaniu. Ostatecznie liczy się przecież efekt :)

Sernik na zimno
[czas przygotowania 20 min + czas chłodzenia]

Co będzie potrzebne?

- sernik na zimno "w proszku",
- mleko,
- biszkopty,
- truskawki,
- galaretka truskawkowa.

Fot. Agata Jędrzejewska

Na dnie tortownicy układamy biszkopty i pokrojone na mniejsze kawałki czyste, odszypułkowane truskawki. "Sernik" miksujemy z mlekiem (ilość podana na opakowaniu;)). Puszystą masą zalewamy przygotowane wcześniej biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki. Gdy sernik trochę stężeje na wierzchu układamy truskawki. Przygotowujemy galaretkę. Po wystudzeniu zalewamy nią sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Babeczki truskawkowe
[czas przygotowania 10 min+ czas chłodzenia]

Co będzie potrzebne?

- kruche babeczkowe "korpusy",
- mleko,
- budyń waniliowy lub śmietankowy,
- cukier,
- truskawki,
- galaretka truskawkowa.

Fot. Agata Jędrzejewska

Zaczynamy od przygotowania budyniu z ilości mleka o ok. 1/3 mniejszą niż podane na opakowaniu. Masę nakładamy do babeczkowych korpusów. Babeczki ozdabiamy kawałkami truskawek. Można je również polać galaretką, owoce będą wtedy dłużej wyglądać efektownie. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, polewamy nią babeczki. Schładzamy w lodówce.

Dżem truskawkowy [czas przygotowania 25 min]

Co będzie potrzebne?

- 1kg truskawek,
- 330 g cukru,
- "dżemfix 1:3".


Fot. Agata Jędrzejewska

Czyste, odszypułkowane truskawki troimy na mniejsze części. Mieszamy z "dżemfiksem". Wrzucamy do garnka, gotujemy cały czas dobrze mieszając (jeśli owoce są za mało soczyste można dodać trochę wody, żeby się nie przypaliły). Gdy masa truskawkowa zacznie wrzeć dodajemy cukier. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy, żeby zredukować pianę (ewentualnie zbieramy ją łyżką:)). Gorący dżem nakładamy do czystych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Odwrócone "do góru nogami" - ustawione na pokrywkach dżemy zostawiamy, żeby ostygły. Tak przygotowane dżemy nadają się do jedzenia przez całą zimę.

Truskawkowe desery były przeze mnie wielokrotnie robione, zawsze się udają i wszystkim smakują.

Przeczytaj także:
- 6. Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi
- Kotleciki marchwiowe - przepis
- Lodowo-owocowa zamieć - przepis



MM Łódź patronuje:

MMŁódź poleca:
Zostań
dziennikarzem
obywatelskim

KonkursyZdrowie i uroda
Przewodnik
po lokalach

Sztuka w ŁodziTeatr w Łodzi
Kino w ŁodziPraca w Łodzi
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto