Tym, którzy sami chcieliby przygotować tłustoczwartkowe frykasy, a nie wiedzą jak, podajemy przepisy łódzkiego cukiernika Michała Misia:
Pączki dla 6 osób składniki: 300 ml mleka, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, 15 dag masła, 1 kg mąki, 1 dag soli, 1 dag cukru waniliowego;
produkty mieszamy do ujednolicenia się masy. Wyrobione ciasto stawiamy w temp. 25 st. C na 30 min. do wyrośnięcia. Formujemy pączki i smażymy na głębokim tłuszczu, najlepiej smalcu, w temp. 170 st. C. Po 4 min wyciągamy i nadziewamy marmoladą śliwkową. Następnie obtaczamy w lukrze i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Faworki dla 6 osób składniki: 90 dag mąki, 10 dag masła, 30 kurzych żółtek, 100 ml spirytusu, 10 dag cukru pudru, 1,5 dag cukru waniliowego, 6 g soli;
składniki mieszamy do ujednolicenia się masy. Ciasto dzielimy na małe kęsy, wałkujemy na grubość 2 mm, kroimy na małe prostokąciki, robimy w środku dziurkę i przeplatamy końcówki. Smażymy na głębokim tłuszczu, najlepiej na smalcu, w temp. 170 st. C, na złocisto i posypujemy cukrem pudrem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?