TŁUSTY CZWARTEK 2018: przepisy na tłusty czwartek, co upiec na tłusty czwartek [Pączki - przepisy]
PĄCZKI Z WINOGRONAMI
Składniki: 200 ml wody, 20 dag cukru, 1/2 kg drobnych winogron, sok z cytryny, 1/2 kg mąki, 40 g drożdży, 1 szklanka mleka, 7 żółtek, 100 g cukru pudru, 20 ml likieru amaretto, 100 g masła, laska wanilii, olej do smażenia, szczypta soli Przygotowanie: Do garnka przelewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy cukier kryształ, gotujemy około 15 minut, co chwilę mieszając. Do syropu wkładamy umyte winogrona, skrapiamy sokiem z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu około 5 / 7 minut. Odsypujemy 50 g mąki, łączymy z ciepłym mlekiem i drożdżami, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy, likier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, do momentu gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie przyklejać się do ścianek naczynia, wówczas dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy okrągłe placki, na które nakładamy łyżką wcześniej przygotowane winogrona. Sklejamy brzegi ciasta, formujemy kule, układamy na desce posypanej mąką. Po wyrobieniu całego ciasta pączki przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, smażymy pączki z 2 stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem połączonym z wanilią. Monika Bąkowska