Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Strzelanie zaczął Sokół, ale potem istniała już tylko Stal Łańcut

Strzelanie zaczął Sokół, ale potem istniała już tylko Stal Łańcut

Piłkarki Śląska Wrocław w finale Pucharu Polski!

Piłkarki Śląska Wrocław w finale Pucharu Polski!

Polecamy

Matura z języka polskiego na poziomie rozszerzonym. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z języka polskiego na poziomie rozszerzonym. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Najlepsza pasta jajeczna na śniadanie. Trudno przestać na jednej kanapce

Najlepsza pasta jajeczna na śniadanie. Trudno przestać na jednej kanapce

Grillowanie w tym roku może być tańsze niż rok temu! Zobacz, jak zaoszczędzić

Grillowanie w tym roku może być tańsze niż rok temu! Zobacz, jak zaoszczędzić