Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święto pizzy!

(izj)
Włoską potrawę serwuje w Łodzi sto lokali. Klienci zamawiają głównie pizzę z szynką, pieczarkami i serem.
Włoską potrawę serwuje w Łodzi sto lokali. Klienci zamawiają głównie pizzę z szynką, pieczarkami i serem. fot. Paweł Łacheta
Co najmniej 5 tysięcy pizz zjadają codziennie łodzianie w blisko 100 serwujących je lokalach.

W środę okazja do delektowania się włoskim specjałem jest szczególna, bo 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Każdego dnia sprzedajemy około 100 pizz - mówi Kamila Konińska, menedżer pizzerii w Galerii Łódzkiej. - Najczęściej są zamawiane z serem, szynką i pieczarkami. Tylko niektórzy decydują się na owoce morza czy szpinak.

Wielu łodzianom do gustu przypadły także pizze w wariancie ognistym.

- Klienci często proszą o dodatki w postaci cebuli, czosnku czy tabasco - mówi Lubomira Wiejska, właścicielka pizzerii przy ul. Piotrkowskiej. - Oprócz opracowanych przez nas 46 propozycji połączenia składników, jest też możliwość stworzenia kompozycji własnego pomysłu. W efekcie rodzajów pizzy może powstać nieskończenie wiele.

Nie w łączeniu składników tkwi jednak tajemnica włoskiego specjału.

- Sekretem pizzy jest ciasto - twierdzi Lubomira Wiejska. - Niby wszyscy wiedzą, że jest ono z mąki, drożdży, wody i soli, ale ich proporcje oraz proces wyrabiania i przechowywania każdy ma swój i go nie zdradza.

Zobacz plebiscyt: Wybierz najlepszą pizzerię w mieście!

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto