W środę okazja do delektowania się włoskim specjałem jest szczególna, bo 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Każdego dnia sprzedajemy około 100 pizz - mówi Kamila Konińska, menedżer pizzerii w Galerii Łódzkiej. - Najczęściej są zamawiane z serem, szynką i pieczarkami. Tylko niektórzy decydują się na owoce morza czy szpinak.
Wielu łodzianom do gustu przypadły także pizze w wariancie ognistym.
- Klienci często proszą o dodatki w postaci cebuli, czosnku czy tabasco - mówi Lubomira Wiejska, właścicielka pizzerii przy ul. Piotrkowskiej. - Oprócz opracowanych przez nas 46 propozycji połączenia składników, jest też możliwość stworzenia kompozycji własnego pomysłu. W efekcie rodzajów pizzy może powstać nieskończenie wiele.
Nie w łączeniu składników tkwi jednak tajemnica włoskiego specjału.
- Sekretem pizzy jest ciasto - twierdzi Lubomira Wiejska. - Niby wszyscy wiedzą, że jest ono z mąki, drożdży, wody i soli, ale ich proporcje oraz proces wyrabiania i przechowywania każdy ma swój i go nie zdradza.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?