Święta wielkiego marnotrawstwa. Które artykuły spożywcze wyrzucamy najczęściej? Można oddać jedzenie potrzebującym
Oddaj potrzebującym
Do wyrzucania warzyw przyznaje się 37 proc. Polaków, zaś jogurtów 27 proc. Najrzadziej wyrzucanymi artykułami spożywczymi są natomiast gotowe dania oraz ryby. Gotowe dania trafiają do koszy na śmieci w 9 proc. polskich domów, natomiast ryby w 5 proc. Co dziesiąty Polak wyrzuca natomiast mięso oraz ser, a 12 proc. wylewa kupione mleko. Główna przyczyna to źle robione zakupy, kupowanie za dużo jedzenia. Zbędną żywność świąteczną można przekazać do jadłodajni, które zostały wybrane w ramach akcji fundacji Podzielmy Się. W województwie łódzkim wybrano osiem takich miejsc: sześć w Łodzi oraz po jednym w Bełchatowie i Radomsku. Lista jest dostępna na stronie podzielmysie.pl. Jedzenie można dostarczyć samemu lub oddać je umówionemu kierowcy. Można również zostać kierowcą, który odwiedzi chętnych do przekazania jedzenia, a następnie przekaże żywność fundacjom. Zgłoszenia przyjmowane są również przez tę stronę. Czytaj dalej, by zobaczyć ranking najczęściej marnowanych artykułów spożywczych