Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śniadanie wielkanocne z Rolnikiem w Międzychodzie

Iwona Paroń
Aleksandra Matuszak - Sałatka z pora w szynce
Aleksandra Matuszak - Sałatka z pora w szynce
Śniadanie wielkanocne z Rolnikiem w Międzychodzie z pewnością będzie wyśmienite. Jak sprawić, aby tegoroczne święta były smaczne? Jak zawsze niezastąpieni uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Międzychodzie zdradzają sekrety najlepszej kuchni.

Śniadanie wielkanocne z Rolnikiem w Międzychodzie to zbiór przepisów na pyszne tradycyjne dania. Co warto przygotować na świąteczny stół?

Sałatka z pora w szynce

Składniki:
1 por
3 jabłka (championy)
5 jaj ugotowanych na twardo
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
15 plastrów szynki konserwowej lub innej bardzo delikatnej
kilka pomidorów koktajlowych
1 pęczek szczypiorku lub pietruszki, koperku
sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:
Por, jajka, jabłka pokroić w małą kostkę. Lekko posolić, wymieszać. Dodać majonez, jogurt, przyprawy. Całość schłodzić. Posmarować sałatką plastry szynki i zwinąć w rulony.
Pakieciki udekorować szczypiorkiem, pietruszką, koperkiem oraz połówkami pomidorów
koktajlowych.

Wykonała: Aleksandra Matuszak kl. I THŻ

Pasztet z jajek

Składniki:
12 jajek
2 pory
1 pęczek pietruszki
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
suszony rozmaryn
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Sposób wykonania:
10 jajek ugotuj na twardo i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pory pokrój w półkrążki
i podduś na maśle. Dodaj do jajek. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do masy jajecznej razem z surowymi jajkami i bułką tartą. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, rozmarynem
i gałką muszkatołową. Małą foremkę keksową wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Nałóż masę, wyrównaj wierz. Piecz 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Podawaj z sosami lub dipami.

Wykonała: Marika Tomkowiak kl. I THŻ

Mazurek kajmakowy

Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kg mąki tortowej
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 puszka masy kajmakowej (510 g), ugotowanej
25 dag mleka w proszku ( „Łaciate”)
Dodatkowo:
migdały, cukierki, gorzka czekolada, tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób wykonania:
Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Następnie wyłożyć je na blachę i upiec
w 180 stopniach ok. 30 minut. Ciasto wystudzić. Masę kajmakową (ugotowaną) zmiksować z mlekiem w proszku i natychmiast smarować na ciasto (tężeje).
Mazurek dowolnie udekorować.

Wykonała: Maria Liszkowska kl. I THŻ

Roladki z szynki

Składniki:
30 dag szynki konserwowej w plastrach
20 dag sera feta
0,5 szklanki majonezu
4 posiekane korniszony
1 łyżka żelatyny
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
pieprz

Sposób wykonania:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, cały czas mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Połączyć z ugniecioną fetą, majonezem, ziołami, ogórkami.
Doprawić pieprzem. Na folii spożywczej ułożyć plasterki szynki tak, aby lekko nachodziły
na siebie. Posmarować masą serową. Zwinąć i chłodzić w lodówce ok. 1,5 godziny.
Przed podaniem odwinąć z folii i pokroić w krążki. Roladki można też przygotować
z twarożkiem chrzanowym. Udekorować.

Wykonała: Natalia Pawłowska kl. I THŻ

Kabanosy w cieście francuskim

Składniki:
0,5 kg kiełbasek
2 łyżki oliwy aromatyzowanej ziołami
1 opakowanie ciasta francuskiego

Sposób wykonania:
Ciasto pokroić w paski o szerokości 1 cm. Paskami ciasta owinąć spiralnie kiełbaski.
Przełożyć do formy żaroodpornej. Posmarować oliwą i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Podawać na gorąco.

Wykonała: Milena Orłowska kl. I THŻ

Awokado nadziewane jajkiem

Składniki:
2 awokado
2 małe jajka
sól ziołowa
1-2 plastry żółtego sera
kilka listków bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:
Awokado nacinamy wzdłuż, lekko przekręcamy i usuwamy pestkę. Połówki wkładamy
do naczynia żaroodpornego (aby były stabilne, można ułożyć je na folii aluminiowej).
Jajka kolejno wbijamy do miseczki i delikatnie przekładamy do awokado (w miejsce
po usunięciu pestki). Oprószamy solą ziołową. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Można ułożyć paseczki sera żółtego ( w kratkę) pod koniec zapiekania. Udekorować.

Wykonały: Joanna Musiał i Weronika Hellwich kl. I THŻ

Zielony barszcz

Składniki:
2 białe kiełbaski
pęczek włoszczyzny
20 dag szpinaku
1 cebula
100 ml śmietany 18%
2 łyżki oleju
2 jajka
1-2 butelki białego barszczu
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Sposób wykonania:
Kiełbasę zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut z przyprawami i włoszczyzną.
Następnie kiełbasę wyjmujemy i kroimy w krążki. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Dodajemy do zupy. Krótko gotujemy,
a później blenderujemy. Zupę zabielamy śmietaną i podajemy z krążkami kiełbasy i jajkami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ziemniakami.

Wykonały: Karolina Łukaszewska i Agata Miężał kl. I THŻ

Jajka w sosie tatarskim

Składniki:
1 mały słoik pieczarek lub grzybków w occie
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
5 ogórków konserwowych
3 łyżki majonezu
6 jajek
0,5 szklanki koncentratu barszczu czerwonego
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Wkładamy na kilka minut do koncentratu barszczu. Osuszamy. Małym nożem z ostrym czubkiem
robimy w połowie jajka zygzak, dochodząc nożem do środka jajka. Rozdzielamy na pół.
Grzyby, ogórki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojony szczypiorek. Na koniec
dodajemy przyprawy i majonez, mieszamy. Sos wykładamy na talerz, a na nim jajka. Całość posypać szczypiorkiem.

Wykonał: Kamil Stróżyk kl. I THŻ

Pieczona biała kiełbasa z żurawiną

Składniki:
6 białych kiełbasek
1 czerwona cebula
3 jabłka
0,5 cytryny
2 łyżki cukru
3-4 ząbki czosnku
¾ szklanki żurawiny
2 łyżki oleju

Sposób wykonania:
Kiełbasę ugotować (10 minut). Następnie wyjąć z wody i ostudzić. Jabłka obrać i pokroić
w ćwiartki. Owoce skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dołożyć jabłka oraz wsypać żurawinę. Składniki posypać cukrem i wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, po czym wyłożyć połowę masy, na nią pęta kiełbasy i resztę masy. Plastry czosnku. Piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach.
Dekorować żurawiną i zieloną pietruszką.

Wykonał: Karol Matyjaszek kl. I THŻ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na miedzychod.naszemiasto.pl Nasze Miasto