Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki PRL-U - wuzetka. Mamy dla Was przepis na kultowe ciasto

Joanna Tomusiak
Joanna Tomusiak
Wuzetka - pyszne i wilgotne ciasto z czasów PRL-u biło rekordy popularności. Imieniny, urodziny, chrzciny nie mogły się bez niego obejść. Chociaż dziś już zapomniane to zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie a rodzina będzie zachwycona. 

>>>ZOBACZ PRZEPIS NA KOLEJNYCH SLAJDACH
Wuzetka - pyszne i wilgotne ciasto z czasów PRL-u biło rekordy popularności. Imieniny, urodziny, chrzciny nie mogły się bez niego obejść. Chociaż dziś już zapomniane to zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie a rodzina będzie zachwycona. >>>ZOBACZ PRZEPIS NA KOLEJNYCH SLAJDACH Pixabay.com
Wuzetka - pyszne i wilgotne ciasto z czasów PRL-u biło rekordy popularności. Imieniny, urodziny, chrzciny nie mogły się bez niego obejść. Chociaż dziś już zapomniane to zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie a rodzina będzie zachwycona.

Domowe wypieki i desery z PRL-u wielu z nas ma do dziś w swojej pamięci. Pamiętamy blok czekoladowy i krem sułtański, którymi zajadały się całe rodziny i które zyskały miano kultowych deserów minionej epoki. Podobnie jest z wuzetką, która ma rewelacyjny smak, przypominający wielu osobom czasy dzieciństwa. Wuzetka była tak popularnym ciastem, że na stałe zapisała się w historii polskiego filmu. Pamiętacie tą scenę jak w kultowej komedii Stanisława Barei "Miś" do siedzącego przy stoliku Ryszarda Ochódzkiego oraz jego partnerki, Aleksandry Kozeł podchodzi kelnerka i oznajmia: "Dwie kawy i dwie wuzetki… I co jeszcze?!", a po chwili wyjaśnia zdziwionym gościom, że kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego, gdyż lokal "bije się o Złotą Patelnię".

Wuzetka to wyjątkowe ciasto, delikatne i puszyste a zarazem lekko wilgotne i czekoladowe. Kluczem do idealnego smaku wuzetki jest dobrze upieczony czekoladowy biszkopt, przełożony niezbyt słodkim kremem na bazie bitej śmietany, przykryta pyszną czekoladową polewą, czyli ciasto idealne na dosłownie każdą okazję. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto