Smaki dzieciństwa i tradycyjna łódzka kuchnia domowa

Darek Matyjaszczyk
Książka kucharska „Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa” - warsztaty kulinarne z prezydent Zdanowską
Książka kucharska „Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa” - warsztaty kulinarne z prezydent Zdanowską Maciej Stanik
Udostępnij:
„Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa” to tytuł książki kucharskiej Anny Wojciechowskiej, w której autorka prezentuje potrawy kojarzone z Łodzią. Jaka jest dzisiejsza domowa kuchnia mieszkańców naszego miasta?

W książce „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” autorka zgromadziła pięćdziesiąt przepisów typowo łódzkich potraw, które do dziś mieszkańcy naszego miasta przygotowują w swoich domach.

Anna Wojciechowska mówi, że przepisy pochodzą zarówno z jej rodziny, jak i z rodziny od strony męża. W trakcie zbierania przepisów przepytała tylko rodowitych łodzian. Łódzkie potrawy są łatwe w wykonaniu, bo kuchnia mieszkańców Łodzi jest prosta i biedna, typowo robotnicza. Znajdziemy w niej dużo zup, dań ziemniaczanych i podrobów, mało w niej natomiast mięsa.

Dania najczęściej kojarzone z Łodzią, które znajdziemy w książce Anny Wojciechowskiej to: śmieciówka, dziad, wodzianka, zalewajka, zupa wiśniowa z ziemniakami, dudki, serduszka, knedle z truskawkami (dawniej podawane z młodą kapustą), czy prażoki.

Tytułowy żulik to ciasto drożdżowe z kawą (podobne do tureckiego chlebka), a fifka jest wywarem z warzyw zagęszczonym kaszą manną. Natomiast dudki są daniem, w którym podroby grają główną rolę. Dudki to nic innego jak płucka.

Książka kucharska „Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa” została wydana w zeszłym roku przez wydawnictwo Regio. Tuż po publikacji książki kucharskiej odbyły się liczne spotkania i warsztaty, podczas których łodzianie bardzo chętnie uczestniczyli w gotowaniu tradycyjnych potraw.

Według raportu PizzaPortal.pl, platformy internetowej, dzięki której można zamówić jedzenie z restauracji w całym kraju, najbliższa sercom Polaków jest kuchnia domowa. Na pierwsze danie najczęściej w ubiegłym roku zamawiano zupę pomidorową, rosół lub tradycyjny żurek z jajkiem. Drugie danie musiało być mięsne: najczęściej wybierano kotleta z piersi kurczaka, schabowego oraz de volaille'a, który wyprzedził mielonego. Jeśli chodzi o dodatki do mięsa, to można zauważyć odstępstwo od tradycji, ponieważ najchętniej zamawiano frytki, na drugim miejscu znalazły się ziemniaki z wody, a na trzecim kopytka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Nezznalek w Muzotoku - skrót 3 odcinka

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

N
Nichao Kailan
jestem azjatą w Polsce moje smaki dzieciństwa to tylko w restauracji Mekong odczuwam w Krakowie gdzie studiuje , sam nie gotuje bo nie umiem,
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie