Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rusza czwarta edycja Jemy w Łodzi Food Fest (11-20.09.2020). Łodzian czeka kulinarna podróż po świecie. Zobacz festiwalowe dania ZDJĘCIA

OPRAC.:
Kira Miler
Kira Miler
Zobaczcie co przygotowały łódzkie lokale gastronomiczne. Na zdjęciu propozycja od restauracji Bawełna
Zobaczcie co przygotowały łódzkie lokale gastronomiczne. Na zdjęciu propozycja od restauracji Bawełna mat.prasowe
Czwarta edycja festiwalu będzie trwała aż dziesięć dni, od 11 do 20 września. Do udziału w Jemy w Łodzi Food Fest zgłosiła się rekordowa liczba 60 restauracji i kawiarni, które przygotują dla łodzian blisko 80 dań z całego świata.

We wrześniu Łódź po raz czwarty stanie się kulinarną stolicą Polski. Portal Jemy w Łodzi, Łódzkie Centrum Wydarzeń i catering dietetyczny Tajm zaproszą łodzian na Jemy w Łodzi Food Fest. Tym razem tematem przewodnim będzie kulinarna podróż po świecie.

-Tegoroczne wakacje wyglądały inaczej niż zwykle. Jeśli my nie mogliśmy odwiedzać dalszych zakątków świata, kuchnie wszystkich kontynentów zaprosiliśmy do siebie – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.

Czwarta edycja będzie trwała dziesięć dni, od 11 do 20 września. Weźmie w niej udział 60 restauracji i kawiarni, które przygotują blisko 80 festiwalowych dań w ramach czterech tematycznych tras kulinarnych. Jak co roku festiwalowi będą towarzyszyć imprezy dodatkowe: szkolenia, degustacje i warsztaty.

W tym roku zmieniły się nieco zasady Jemy w Łodzi Food Fest – wszystkie trasy będą obowiązywać przez całe dziesięć dni. W tym roku goście spróbują dań street foodowych, pierogów, makaronów i deserów świata.

-Wybierając rodzaje tras kierowałyśmy się nie tylko popularnością poszczególnych kategorii, ale również tym, aby festiwalowe propozycje nadawały się do zabrania „na wynos”– dodaje Agata Zarębska z Jemy w Łodzi.

Jak zwykle restauracje stanęły na wysokości zadania, a na gości będzie czekało wiele wyjątkowych i niepowtarzalnych propozycji. W trasie street food królują burgery, ale zamiast tradycyjnej wołowiny znajdziemy w nich między innymi baraninę, jagnięcinę ozory czy poliki wołowe. Wśród makaronów mamy prawdziwy pojedynek Włoch z Azją – po jednej stronie klasyczne taglitelle czy nadziewane cappelli, z drugiej soba, udon czy bun. Do tego pierogi z owocami morza, kaczką lub dzikiem, a na deser sernik tymiankowo-cytrynowy, tiramisu na bazie aperola czy malabi (pudding z wodą różaną).

Wszystkie festiwalowe dania i opisy wydarzeń towarzyszących znaleźć można na stronie: festiwal.jemywlodzi.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rusza czwarta edycja Jemy w Łodzi Food Fest (11-20.09.2020). Łodzian czeka kulinarna podróż po świecie. Zobacz festiwalowe dania ZDJĘCIA - Łódź Nasze Miasto

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto