Rusza czwarta edycja Jemy w Łodzi Food Fest (11-20.09.2020). Łodzian czeka kulinarna podróż po świecie. Zobacz festiwalowe dania ZDJĘCIA

OPRAC.:
Kira Miler
Kira Miler
Zobaczcie co przygotowały łódzkie lokale gastronomiczne. Na zdjęciu propozycja od restauracji Bawełna mat.prasowe
Czwarta edycja festiwalu będzie trwała aż dziesięć dni, od 11 do 20 września. Do udziału w Jemy w Łodzi Food Fest zgłosiła się rekordowa liczba 60 restauracji i kawiarni, które przygotują dla łodzian blisko 80 dań z całego świata.

We wrześniu Łódź po raz czwarty stanie się kulinarną stolicą Polski. Portal Jemy w Łodzi, Łódzkie Centrum Wydarzeń i catering dietetyczny Tajm zaproszą łodzian na Jemy w Łodzi Food Fest. Tym razem tematem przewodnim będzie kulinarna podróż po świecie.

-Tegoroczne wakacje wyglądały inaczej niż zwykle. Jeśli my nie mogliśmy odwiedzać dalszych zakątków świata, kuchnie wszystkich kontynentów zaprosiliśmy do siebie – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.

Czwarta edycja będzie trwała dziesięć dni, od 11 do 20 września. Weźmie w niej udział 60 restauracji i kawiarni, które przygotują blisko 80 festiwalowych dań w ramach czterech tematycznych tras kulinarnych. Jak co roku festiwalowi będą towarzyszyć imprezy dodatkowe: szkolenia, degustacje i warsztaty.

W tym roku zmieniły się nieco zasady Jemy w Łodzi Food Fest – wszystkie trasy będą obowiązywać przez całe dziesięć dni. W tym roku goście spróbują dań street foodowych, pierogów, makaronów i deserów świata.

-Wybierając rodzaje tras kierowałyśmy się nie tylko popularnością poszczególnych kategorii, ale również tym, aby festiwalowe propozycje nadawały się do zabrania „na wynos”– dodaje Agata Zarębska z Jemy w Łodzi.

Jak zwykle restauracje stanęły na wysokości zadania, a na gości będzie czekało wiele wyjątkowych i niepowtarzalnych propozycji. W trasie street food królują burgery, ale zamiast tradycyjnej wołowiny znajdziemy w nich między innymi baraninę, jagnięcinę ozory czy poliki wołowe. Wśród makaronów mamy prawdziwy pojedynek Włoch z Azją – po jednej stronie klasyczne taglitelle czy nadziewane cappelli, z drugiej soba, udon czy bun. Do tego pierogi z owocami morza, kaczką lub dzikiem, a na deser sernik tymiankowo-cytrynowy, tiramisu na bazie aperola czy malabi (pudding z wodą różaną).

Wszystkie festiwalowe dania i opisy wydarzeń towarzyszących znaleźć można na stronie: festiwal.jemywlodzi.pl

Zaostrzenie restrykcji. Cała Polska w strefie czerwonej

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3