Restauracje i kawiarnie szykują się do otwarcia - od kiedy będzie można z nich korzystać?

Magdalena Jach
Magdalena Jach
W poniedziałek 18 maja będzie można zjeść „na mieście”. Goście usiądą nie tylko w ogródkach, ale też wewnątrz lokali. Łódzcy restauratorzy niecierpliwie oczekiwali na ostateczną decyzję w sprawie otwarcia lokali. Dziś, tj. 13 maja, premier Mateusz Morawiecki ogłosił, że może to nastąpić w najbliższy poniedziałek, 18 maja. Choć dotąd restauratorzy mogli działać, oferując dania na wynos, już marzyli o przyjmowaniu gości choćby na razie w zewnętrznych częściach swoich restauracji.

Ucieszyli się więc bardzo z tego, że będą mogli zaprosić gości do środka. Zabrali się ostro do działania.
- Ruszyliśmy na pełnych obrotach – przyznaje Anna Grabarek, z grupy Bawełna, która prowadzi Szpulkę i Bawełnę w Manufakturze. – Zaskoczyła nas pozytywnie możliwość otwarcia też wnętrz naszych restauracji, szczególnie, że warunki pogodowe jeszcze nie są tak przyjazne, by dłużej posiedzieć w ogródkach. Oczywiście będziemy musieli przeorganizować przestrzeń, ustawić stoliki w wymaganych odległościach – czyli co 1,5 - metra. Ponadto wszystko myjemy, czyścimy – po tych dwóch miesiącach czujemy się tak jak byśmy przygotowywali się na nowe otwarcie. Planujemy też menu, zamówienia i zakupy. Nasi stęsknieni goście na pewno będą mogli zamówić swoje ulubione potrawy, a ci spragnieni nowości, z pewnością nie będą zawiedzeni. Kucharze i barmani pracują nad nowymi daniami i koktajlami.
- Myją szyby, czyszczą krzesła, rozstawiają stoliki co dwa metry – przedsiębiorcy nie próżnują i przygotowują się do ponownego przyjmowania gości - informuje Agnieszka Danowska, rzeczniczka Manufaktury. - Od kilku dni coraz częściej mówiło się, że restauracje mogłyby niebawem wrócić do pracy nie tylko w formule „na wynos”, jak było od połowy marca.
W restauracji Whiskey In The Jar widać było intensywne prace porządkowe – personel mył okna, czyścił ogródek. Pozornie nic się nie zmieniło, ale wprawne oko z pewnością zauważy, że stolików jest mniej, a dystans między nimi większy. Ustawiono je zgodnie z podawanymi zaleceniami – co dwa metry.
Do otwarcia szykuje się Off Piotrkowska Center. Tam także restauratorzy planują uruchomienie działalności z zachowaniem wszelkich zaleceń - stoliki będą ustawione w odległości co 2 metry, a obsługa będzie się odbywała wyłącznie za pośrednictwem kelnerów. Kelnerzy nosić będą przyłbice – tak, aby widać było ich twarze – na dłoniach natomiast obowiązkowo rękawiczki jednorazowe.

E-hulajnogi- nowe przepisy, koniec samowolki?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3