Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny miodownik z kaszą manną. Niezawodny przepis na zjawiskowe ciasto. Idealne ciasto dla prawdziwych łasuchów

Najlepsze ciasto na karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przygotować pyszny miodownik z kremem z kaszy manny. Kliknij zdjęcie i przesuwaj galerię strzałkami lub gestem.
Najlepsze ciasto na karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przygotować pyszny miodownik z kremem z kaszy manny. Kliknij zdjęcie i przesuwaj galerię strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Miodownik to pyszne ciasto na miodowych plackach z kremem z kaszy manny, udekorowany polewą czekoladową. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ten wypiek, który przygotowuje się w moim domu od lat na święta, karnawałowe przyjęcia i inne specjalne okazje. Przygotuj sobie takie wyśmienite ciasto i wypróbuj przepis na miodownik kaszą manną.

W skrócie:

Miodownik z kaszą manną to pyszne ciasto, które sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jego ogromną zaletą jest możliwość przygotowania tego wypieku na dwa czy trzy dni przed planowaną imprezą - miodowe placki przełożone kremem muszą mieć czas dobrze zmięknąć. Proponuję udekorować ciasto prostą polewą czekoladową.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania miodownika z kaszą manną

Miodownik — przepis na udany wypiek

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja: na blachę 25 × 35 cm.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 3 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 200 g margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka całe,
  • 3 łyżki miodu,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • zapach pomarańczowy, śmietankowy lub waniliowy,

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 50 g masła.

Jak zrobić miodownik z kaszą manną?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, margarynę, jajka, żółtka, cukier i miód. Najpierw całość posiekaj nożem, a następnie zagnieć rękami zwarte i elastyczne ciasto.
  2. Podziel ciasto na trzy równe części.
  3. Każdą część rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 170 stopni. Piecz ok. 20 minut.
  5. Upiecz tak pozostałe dwie części ciasta. Masz mieć trzy takie same miodowe placki.
  6. Przygotuj krem: Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę manną i cały czas mieszając, gotuj kilka minut. Wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj stopniowo przestudzoną kaszę manną oraz wybrany zapach do ciasta np. pomarańczowy.
  7. Przygotuj polewę: do garnuszka włóż czekoladę i masło, postaw garnek na większym garnku wypełnionym niewielką ilością wody, całość podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady i masła.
  8. Placki miodowe posmaruj kremem, wierzch polej polewą z czekolady.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny miodownik z kaszą manną. Niezawodny przepis na zjawiskowe ciasto. Idealne ciasto dla prawdziwych łasuchów - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto