Specjalnie dla Was stworzyliśmy kulinarny przewodnik po pysznym świecie wigilijnych potraw. Jeśli przygotowujecie w tym roku świąteczną kolacje i nie macie pomysłu czym zaskoczyć gości to koniecznie sprawdźcie, co na ten dzień polecają blogerzy kulinarni.
Życzymy smacznego!
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
Blogerzy Food Cook Love Monika Andrzejak i Sergiusz Markwitz na tę Wigilię polecają wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem oraz łososia w galaretce cytrynowej.
Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem
Składniki:
•
1,5 kg buraków
•
2,5 l wody
•
2 marchewki
•
seler
•
pietruszka
•
por
•
700 g wiśni w kompocie (słoik mniejszy niż litrowy)
•
3/4 szklanki jagód (u nas ze słoika)
•
1 duże jabłko
•
2 ząbki czosnku
•
3 czubate łyżki majeranku
•
sól i pieprz
•
3 łyżki miodu
•
4 listki laurowe
•
4-5 ziaren ziela angielskiego
•
kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba. Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.
Łosoś w galaretce cytrynowej
Składniki:
•
2 duże filety z łososia (800g)
•
2 cytryny – 3 plasterki cytryny na jeden kawałek łososia
•
natka pietruszki
•
sól
Dodatkowo:
•
2 galaretki cytrynowe
•
szczypta soli
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody mniejszej o pół szklanki niż na opakowaniu. Dodajemy szczyptę soli i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (funkcja góra dół). Filety z łososia myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na kilka kawałków. Nacinamy je w poprzek, w kilku miejscach uważając jednocześnie, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno kroimy, cytrynę w cienkie półksiężyce. W kieszonkach łososia umieszczamy plasterki cytryny i dużo natki, całość posypujemy solą.
Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy łososia, a następnie układamy w półmiskach i stopniowo zalewamy galaretką, co jakiś czas umieszczając półmiski w lodówce, by galaretka stężała.
Agata i Sylwia blogerki Kuchni w formie na te święta polecają gravlax w burakach i coś dla łasuchów, czyli nadziewane czekoladki.
Gravlax w burakach wg Jamiego Olivera
Składniki:
•
350g surowego filetu z łososia
•
80g soli gruboziarnistej
•
25g cukru
•
1 średni burak
•
1 łyżka chrzanu
•
25 ml wódki
•
skórka otarta z połowy cytryny
•
koperek
Przygotowanie:
Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Połóż go skórą do dołu i równomiernie pokryj solą, a następnie cukrem. Posmaruj go chrzanem. Buraka obierz i zetrzyj na grubej tarce, ułóż go na łososiu. Skrop całość wódką i posyp obficie posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny. Dociśnij całość rękoma i owiń szczelnie w folię spożywczą. Na wierzch połóż jakieś obciążenie (np. na desce butelkę wody) i wstaw do lodówki na co najmniej 48 godzin.
Po 2 dniach zlej powstały sok, usuń z ryby warstwę warzyw i osusz łososia papierowym ręcznikiem. Możesz usunąć skórę z łososia lub od razu cienko kroić, a skóra sama się oddzieli. Gravlax z łososia możesz podać z sosem śmietanowo-koperkowym (200 ml śmietany, 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, sól, sok i skórka z połowy cytryny, drobno posiekany koperek). Gravlax w burakach zawinięty w folię spożywczą możesz przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
Czekoladki nadziewane
Składniki:
•
200g gorzkiej czekolady
•
słoiczek musu z suszonych śliwek dla niemowląt – mus możecie przygotować sami, wystarczy namoczyć na noc (lub na 2h) suszone śliwki,odsączyć je i zmiksować
Przygotowanie:
150g czekolady posiekaj i rozpuść. Ważne, żeby ten proces trwał krótko, bowiem przebywanie czekolady w gorącej temperaturze powoduje, że staje się ona matowa. Silikonową foremkę do pralinek wysmaruj czekoladą. W zależności od wielkości można to zrobić za pomocą łyżeczki lub małego pędzelka. Trzeba uważać, żeby nie pozostały żadne dziurki, bo wypłynie nam nadzienie lub czekoladki rozlecą się przy wyjmowaniu z foremki. Rozprowadzoną w foremce czekoladą zostaw do zastygnięcia (nie wkładaj jednak do lodówki, aby czekoladki nie były matowe).
Jak zastygnie czekolada w foremkach, napełnij je musem. Zostaw do przestygnięcia. Rozpuść pozostałe 50 g czekolady a następnie za pomocą łyżeczki rozprowadzać ją na musie, zamykając w ten sposób czekoladkę. Najlepiej nie przyspieszać całego procesu, uzbroić się w cierpliwość i zapomnieć o czekoladkach. Czekoladki nadziewane musem z suszonych śliwek wyciągnij je z foremek dopiero po całkowitym zastygnięciu.
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE na Boże Narodzenie - poważne i z humorem
Przepraszamy Panią Bernadettę Parusińską- Ulewicz, autorkę bloga: prawodogotowaniazpasja.blox.pl za umyślne naruszenie jej praw autorskich i zamieszczenie na naszych stronach internetowych przepisów na pierogi z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami bez uzyskania zgody autorki.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?