Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na święta Bożego Narodzenia. Sprawdź, co polecają blogerzy

redakcja
redakcja
123RF
Zapytaliśmy blogerów kulinarnych jakie przepisy polecają na zbliżające się święta.

Specjalnie dla Was stworzyliśmy kulinarny przewodnik po pysznym świecie wigilijnych potraw. Jeśli przygotowujecie w tym roku świąteczną kolacje i nie macie pomysłu czym zaskoczyć gości to koniecznie sprawdźcie, co na ten dzień polecają blogerzy kulinarni.

Życzymy smacznego!


PRZEPISY ŚWIĄTECZNE


Blogerzy Food Cook Love Monika Andrzejak i Sergiusz Markwitz na tę Wigilię polecają wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem oraz łososia w galaretce cytrynowej.

Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem

Składniki:


1,5 kg buraków

2,5 l wody

2 marchewki

seler

pietruszka

por

700 g wiśni w kompocie (słoik mniejszy niż litrowy)

3/4 szklanki jagód (u nas ze słoika)

1 duże jabłko

2 ząbki czosnku

3 czubate łyżki majeranku

sól i pieprz

3 łyżki miodu

4 listki laurowe

4-5 ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba. Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.

Łosoś w galaretce cytrynowej


Składniki:


2 duże filety z łososia (800g)

2 cytryny – 3 plasterki cytryny na jeden kawałek łososia

natka pietruszki

sól

Dodatkowo:


2 galaretki cytrynowe

szczypta soli

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody mniejszej o pół szklanki niż na opakowaniu. Dodajemy szczyptę soli i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (funkcja góra dół). Filety z łososia myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na kilka kawałków. Nacinamy je w poprzek, w kilku miejscach uważając jednocześnie, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno kroimy, cytrynę w cienkie półksiężyce. W kieszonkach łososia umieszczamy plasterki cytryny i dużo natki, całość posypujemy solą.

Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy łososia, a następnie układamy w półmiskach i stopniowo zalewamy galaretką, co jakiś czas umieszczając półmiski w lodówce, by galaretka stężała.

Agata i Sylwia blogerki Kuchni w formie na te święta polecają gravlax w burakach i coś dla łasuchów, czyli nadziewane czekoladki.

Gravlax w burakach wg Jamiego Olivera


Składniki:


350g surowego filetu z łososia

80g soli gruboziarnistej

25g cukru

1 średni burak

1 łyżka chrzanu

25 ml wódki

skórka otarta z połowy cytryny

koperek

Przygotowanie:

Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Połóż go skórą do dołu i równomiernie pokryj solą, a następnie cukrem. Posmaruj go chrzanem. Buraka obierz i zetrzyj na grubej tarce, ułóż go na łososiu. Skrop całość wódką i posyp obficie posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny. Dociśnij całość rękoma i owiń szczelnie w folię spożywczą. Na wierzch połóż jakieś obciążenie (np. na desce butelkę wody) i wstaw do lodówki na co najmniej 48 godzin.

Po 2 dniach zlej powstały sok, usuń z ryby warstwę warzyw i osusz łososia papierowym ręcznikiem. Możesz usunąć skórę z łososia lub od razu cienko kroić, a skóra sama się oddzieli. Gravlax z łososia możesz podać z sosem śmietanowo-koperkowym (200 ml śmietany, 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, sól, sok i skórka z połowy cytryny, drobno posiekany koperek). Gravlax w burakach zawinięty w folię spożywczą możesz przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Czekoladki nadziewane


Składniki:


200g gorzkiej czekolady

słoiczek musu z suszonych śliwek dla niemowląt – mus możecie przygotować sami, wystarczy namoczyć na noc (lub na 2h) suszone śliwki,odsączyć je i zmiksować

Przygotowanie:

150g czekolady posiekaj i rozpuść. Ważne, żeby ten proces trwał krótko, bowiem przebywanie czekolady w gorącej temperaturze powoduje, że staje się ona matowa. Silikonową foremkę do pralinek wysmaruj czekoladą. W zależności od wielkości można to zrobić za pomocą łyżeczki lub małego pędzelka. Trzeba uważać, żeby nie pozostały żadne dziurki, bo wypłynie nam nadzienie lub czekoladki rozlecą się przy wyjmowaniu z foremki. Rozprowadzoną w foremce czekoladą zostaw do zastygnięcia (nie wkładaj jednak do lodówki, aby czekoladki nie były matowe).

Jak zastygnie czekolada w foremkach, napełnij je musem. Zostaw do przestygnięcia. Rozpuść pozostałe 50 g czekolady a następnie za pomocą łyżeczki rozprowadzać ją na musie, zamykając w ten sposób czekoladkę. Najlepiej nie przyspieszać całego procesu, uzbroić się w cierpliwość i zapomnieć o czekoladkach. Czekoladki nadziewane musem z suszonych śliwek wyciągnij je z foremek dopiero po całkowitym zastygnięciu.


ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE na Boże Narodzenie - poważne i z humorem


Przepraszamy Panią Bernadettę Parusińską- Ulewicz, autorkę bloga: prawodogotowaniazpasja.blox.pl za umyślne naruszenie jej praw autorskich i zamieszczenie na naszych stronach internetowych przepisów na pierogi z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami bez uzyskania zgody autorki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto