Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powraca Restaurant Week w Łodzi. Kolejna edycja festiwalu dobrego jedzenia rozpocznie się 9 czerwca

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
Taki Pan Pstrąg
Taki Pan Pstrąg materiały prasowe
Restauracje rozpoczynają działalność po długim okresie zamknięcia, powraca zatem też lubiany festiwal Restaurant Week. Wiosenna edycja wydarzenia potrwa w Łodzi trzy tygodnie i odbędzie się w dniach 9-27 czerwca.

Tym razem festiwalowi goście będą mieli do wyboru dania jarskie, rybne i mięsne, a w każdym zestawie znajdą przystawkę, danie główne oraz deser. W tym największym kulinarnym wydarzeniu w kraju weźmie udział 400 restauracji z aż czternastu regionów. Organizatorzy przewidują, że smakować dania, a potem głosować na najlepsze z nich będzie około sto tysięcy osób.

Wiosenna edycja Restaurant Week odbywa się pod hasłem: „Idź! na bestsellery najlepszych restauracji”. Jak podkreślają pomysłodawcy, festiwal będzie wielkim świętem powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są flagowe dania topowych chefów kuchni. Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie, rybne oraz mięsne w specjalnej cenie 59 zł (-10 zł Blik), która wspomoże odbudowanie się branży gastronomicznej.

- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów - wyjaśniają Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy przedsięwzięcia. - Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych gości to się uda. Ponadto podczas wiosennej edycji goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji „w pigułce” - tak, aby goście prócz samej atmosfery restauracyjnej mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki.

W Łodzi w festiwalu bierze udział 30 restauracji (dwanaście z nich to debiutanci): Arteria, Angelo Ristorante, Ciasno jak w Ulu, Ryby&Owce, Cesky Film, The Chef, Salio Browar &Restauracja, Tabu Sushi and Modern Cuisine, Heksagon, Powidok, Gęsi Puch, Piwnica Łódzka, Zielona Restauracja wegańska i wegetariańska, Farina Bianco, Filharmonia Smaku, DaVella, Tree Chimneys, Miska Gastro Bowls (Puro), Szwalnia Smaków, Taki Pan Pstrąg, Koku sushi, Anatewka Manufaktura, Trattoria Bandiera Italiana, Ramenownia, LaVende Manufaktura, Fatamorgana, Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park), Sote (NoBo Hotel), Stary Rynek 2, Róża Wiatrów.

Wczoraj rozpoczęły się rezerwacje stolików - można tego dokonać online na stronie RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal jest wierny filozofii #SzanujJedzenie. - Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowana żywność w restauracjach ograniczona jest do minimum - dodają organizatorzy.

Festiwalowe menu przedstawiła wczoraj restauracja Arteria w Monopolis. Jako przystawkę szef kuchni proponuje pâté z gęsich wątróbek, gleze wiśniowy, chleb razowy, do tego wędzona focaccia. Danie główne to: comber jagnięcy flambirowany w pernod anise, ziemniak, puree z czerwonej kapusty, brukiew confit, gremolata, demi glace madera. W menu rybnym znalazły się - jako przystawka: małże św. Jakuba, glony wakame, espuma z kalafiora i czekolady ruby, chrust z surimi, a jako danie główne: filet z jesiotra, ravioli z palonym bobem, sos holenderski na bazie piwa weizen, okra.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Powraca Restaurant Week w Łodzi. Kolejna edycja festiwalu dobrego jedzenia rozpocznie się 9 czerwca - Dziennik Łódzki

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto