Łódź zalewają piwa regionalne |
Podczas pierwszych warsztatów, które odbyły się w minioną sobotę (13 sierpnia), piwowar Piotr Misiewicz zdradził recepturę piwa Irish Red Ale.
Trzeba przyznać, że choć warzenie piwa nie jest zbyt skomplikowane, to cały proces - wraz z fermentacją i nagazowaniem, jest długotrwały.
- Zanim będziemy mogli napić się warzonego dziś piwa musi minąć minimum około półtora miesiąca - zapowiada Piotr Misiewicz. Jednak, jak zapewnia, własnoręcznie zrobiony browar smakuje o niebo lepiej od kupnego.
Uczestnicy warsztatów zdawali się być nie zrażeni długotrwałym procesem domowej produkcji. - Te procedury mają coś z rytuału. Myślę, że gdyby wyglądało to jak parzenie herbaty, straciłoby swoją magię - przekonana jest o tym 25-letnia Maria Nowakowska, smakoszka piw regionalnych. Już po pierwszych warsztatach Maria deklaruje chęć zrobienia piwa w domu.
Jeżeli Wam również zaświtała w głowie taka myśl, zachęcam do obejrzenia wideo, w którym piwowar opowiada o procesie warzenia piwa.
Kolejne warsztaty już za miesiąc!
Czytaj więcej o tym, co dzieje się w Łodzi:
Piotrkowska: Podczas Trawników Kultury artyści grają nawet na pokrywkach od garnków [zdjęcia]
Manufaktura: Szermierka Go-Now bez zbroi i zadrapań [wideo]
Kliknij w pierwsze zdjęcie, żeby rozpocząć przeglądanie fotogalerii:
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?