Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piwoteka Narodowa: piwo uwarzone w domu jest najlepsze! [zdjęcia+wideo]

Emilia Białecka *Emkanabe*
Emilia Białecka *Emkanabe*
Piwowarem może zostać każdy - przekonuje łódzka Piwoteka, która postanowiła zdradzić przepis na domowy browar podczas warsztatów warzenia piwa.

Łódź zalewają piwa regionalne

Podczas pierwszych warsztatów, które odbyły się w minioną sobotę (13 sierpnia), piwowar Piotr Misiewicz zdradził recepturę piwa Irish Red Ale.

Trzeba przyznać, że choć warzenie piwa nie jest zbyt skomplikowane, to cały proces - wraz z fermentacją i nagazowaniem, jest długotrwały.

- Zanim będziemy mogli napić się warzonego dziś piwa musi minąć minimum około półtora miesiąca - zapowiada Piotr Misiewicz. Jednak, jak zapewnia, własnoręcznie zrobiony browar smakuje o niebo lepiej od kupnego.

Uczestnicy warsztatów zdawali się być nie zrażeni długotrwałym procesem domowej produkcji. - Te procedury mają coś z rytuału. Myślę, że gdyby wyglądało to jak parzenie herbaty, straciłoby swoją magię - przekonana jest o tym 25-letnia Maria Nowakowska, smakoszka piw regionalnych. Już po pierwszych warsztatach Maria deklaruje chęć zrobienia piwa w domu.

Jeżeli Wam również zaświtała w głowie taka myśl, zachęcam do obejrzenia wideo, w którym piwowar opowiada o procesie warzenia piwa.

Kolejne warsztaty już za miesiąc!

Czytaj więcej o tym, co dzieje się w Łodzi:

Kliknij w pierwsze zdjęcie, żeby rozpocząć przeglądanie fotogalerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto