Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Korzyści z odstawienia cukru jest naprawdę wiele. Sprawdź, co się stanie, gdy zrezygnujesz ze słodkości. Zyskają zęby, skóra i sylwetka

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Rezygnacja z cukru może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Stracisz nie tylko zbędne kilogramy, ale także zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób. Aby poznać plusy odstawienia cukru, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Rezygnacja z cukru może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Stracisz nie tylko zbędne kilogramy, ale także zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób. Aby poznać plusy odstawienia cukru, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Alexander Grey / Pexels
Nadmierne spożycie cukru sprzyja rozwojowi wielu chorób. Przede wszystkim prowadzi do nadwagi i otyłości. Wpływa także negatywnie na inne aspekty naszego wyglądu – postarza skórę i niszczy zęby. Wybierając potrawy o dużej zawartości sacharozy, narażamy organizm na niekorzystne skoki insuliny i osłabiamy jego zdolność do walki z drobnoustrojami. Zobacz, jaką ilość cukru można przyjmować dziennie oraz jakie korzyści może przynieść ograniczenie lub wyeliminowanie go z diety.

Co cukier robi z naszym organizmem?

Spożycie cukru niesie za sobą wiele negatywnych skutków, które odczuwamy zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej. Jako główny problem wynikający z nadmiernego przyjmowania sacharozy wymienia się otyłość i nadwagę.

Z raportu Ministerstwa Zdrowia i NFZ wynika, że trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę, w tym 53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn. Z otyłością natomiast boryka się 23 proc. Polek i 25 proc. Polaków.

Szacuje się, że w konsekwencji wysokiego BMI w 2040 r. Polacy stracą łącznie – na skutek przedwczesnych zgonów – ponad 594 tys. lat życia i jest to drugi najgorszy czynnik ryzyka, co do skali skutków, po paleniu tytoniu.

Wśród chorób, które może powodować nadmierne spożycie sacharozy znajdują się:

  • nadwaga i otyłość,
  • próchnica oraz choroby dziąseł,
  • cukrzyca typu 2 i insulinooporność,
  • choroby układu krążenia,
  • otłuszczenie wątroby i innych narządów wewnętrznych,
  • obniżenie odporności.

Odstawienie cukru może przynieść wiele pozytywnych zmian w wyglądzie i funkcjonowaniu naszego ciała, a także korzystnie wpłynąć na samopoczucie psychiczne. Sprawdź w galerii, co się stanie, kiedy ograniczysz jedzenie słodyczy i produktów zawierających sacharozę.

Jakie korzyści zdrowotne płyną z odstawienia cukru?

Dowiedz się więcej:

Ile cukru można jeść dziennie?

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) całkowite dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać 5-10 procent wszystkich przyjmowanych posiłków. W zależności od liczby spożywanych kalorii jest to między 10 a 13 łyżeczek dziennie.

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca jeszcze niższe spożycie sacharozy, rekomendując kobietom jedzenie mniej niż 6 łyżeczek (25 gramów) cukru dziennie, a mężczyznom mniej niż 9 łyżeczek (36 gramów).

Cukier pod kontrolą

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Korzyści z odstawienia cukru jest naprawdę wiele. Sprawdź, co się stanie, gdy zrezygnujesz ze słodkości. Zyskają zęby, skóra i sylwetka - Strona Zdrowia

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto