Przedstawiamy subiektywne zestawienie dziesięciu miejsc, które naszym zdaniem zachwycają atmosferą oraz wyglądem wnętrza. Menu w tych miejscach często jest sezonowe i nawiązuje do tematyki lokalu. Wybrane przez nas miejsca to przede wszystkim lokale, które zostały nagrodzone w wielu konkursach, a także te, które zachwyciły nas swoim wyjątkowym designem.
TOP 10. Zobacz najpiękniejsze restauracje i kawiarnie w Polsce. Kliknij w przycisk
1. Radom – Bistro Kraft
Lokal znajduje się w dawniej kuźni. Restauracja została zaprojektowana przez Piotra Paradowskiego. We wnętrzu łatwo zauważyć połączenie chromu, blachy i luster. Postindustrialny charakter wymieszano z przytulnym klimatem małej knajpki. Menu składa się z intrygujących eksperymentów kulinarnych. Jeżeli chodzi o menu, Bistro Kraft inspiruje się kuchnią włoską, francuską oraz wplata do swojej karty dań akcenty kulinarne z całego świata. Świetnie miejsce na spotkanie biznesowe, randkę i obiad z przyjaciółmi.
2. Warszawa - Opasły Tom
Restauracja stworzona przez Agnieszkę i Marcina Kręglickich podaje dania kuchni polskiej w autorskiej interpretacji. Za wnętrze lokalu odpowiada Buck.studio. Warto dodać, że ich projekt doceniono w 2020 roku w magazynie „Wallpaper” w kategorii najlepiej zaprojektowanych restauracji na świecie - „best new restaurant”. Ściany ozdobiono jasnozielonym aksamitem. W kolejnych pomieszczeniach zmienia się odcień kolorystyki. Takie wnętrze sprawia, że jedzenie smakuje jeszcze lepiej.
3. Poznań – Nifty No.20
Wnętrze lokalu zachwyca różnorodnością i nieoczekiwanymi połączeniami kolorystycznymi. Za projekt odpowiada studio architektoniczne Blacksheep z Londynu. Jako element przykuwający uwagę wybrano kolekcję talerzy z różnych zakątków świata. Menu proponuje międzynarodową kuchnię połączoną z nowoczesnością i lokalnymi składnikami. Mimo dużej powierzchni lokalu (około 200 m2), goście mogą tu liczyć na odrobinę prywatności.
4. Gdynia – Luis Mexicantina
Wypadkowa zestawienia zalet nowoczesnego coctail baru i bistro. W menu widzimy dania kuchni meksykańskiej oraz koktajle inspirowane Ameryką Łacińską. Za wygląd wnętrza odpowiadają Maciej Ryniewicz i Rafał Koletowski, którzy byli zainspirowani sztuką modernizmu. Planując nowe wnętrze, sięgali do projektów architekta Luisa Barragána. Wbrew stereotypowej kolorystyce, w lokalu królują stonowane barwy i minimalizm. W trakcie Gdynia Design Days w 2020 miejsce zostało uznane za najładniejszą restaurację w mieście.