Before Food Market działający w strefie Piotrkowska 217 został gruntownie odnowiony. Na jednej ze ścian pojawiła się nowa cegła. Przearanżowane zostały też stoiska z wystawcami. Dzięki temu będzie ich więcej.
W nowym wydaniu Before Food Market swoje wyroby prezentować będzie 20 restauratorów i producentów żywności. Z tego 12 to restauratorzy, którzy tak jak do tej pory, będą na żywo przygotowywać swoje potrawy.
Część z nich jest już znana bywalcom Before Food Marketu, część to nowi najemcy. Wśród nowych podmiotów znajdziemy m.in. Vegan’s Cruelty Free Selections z paletą wegańskich pasztetów, past kanapkowych, maseł orzechowych i szejków.
Mięsożercy będą mogli spróbować przysmaków bałuckiej Gorącej Kiełbasiarni: soljankę, białą od Wieśka i currywurst. Stoisko będzie też miała znana z dwóch lokalizacji ormiańska restauracja Lavash, suszarnia Sushi w Dłoń i cukiernia Kuro Neko Brownie.
Ze zmianą najemców Before Food Market zmienia też formułę. Do tej pory można było odwiedzać go od czwartku do soboty w godzinach wieczornych. Teraz czynny będzie w piątki od godz. 15 do 23, w soboty od godz. 10 do 23, a w niedziele od godz. 10 do 18.
ZOBACZ: Weekend w Łodzi. Sprawdź, co będzie się działo 13-14 maja [LISTA IMPREZ]
W sobotę i niedzielę w godzinach przedpołudniowych obok restauratorów pojawią się producenci żywności. Będzie można kupić i zabrać ze sobą do domu m.in. świeże pieczywo i ciasteczka z piekarni Montag znanej z lokalu stacjonarnego przy Piotrkowskiej. Będą też ryby i wyroby garmażeryjne ze sklepu Rybex, owoce ze Zjazdowej i warzywa z warzywniaka Dynia.
Część stoisk targu śniadaniowego znajdzie się na dworze. Na świeżym powietrzu będzie też można usiąść i zjeść kupione na targu potrawy.
Nadal też prowadzone będą warsztaty kulinarne, a dodatkowo wprowadzone zostaną specjalne warsztaty dla dzieci. W ten weekend można będzie m.in. uczyć się tajników kuchni francuskiej. Koszt to 50 zł od osoby. Zapisy mailowo: [email protected].
ZOBACZ TEŻ: Noc Muzeów 2017 w Łodzi. Lista muzeów i instytucji [PROGRAM]
Zmiany w Piotrkowskiej 217 to także dwa nowe lokale gastronomiczne. Od środy tuż obok Before Food Marketu działa Chill Bistro&Bar. To utrzymana w nowoczesnym stylu restauracja, do której rano można wpaść na śniadanie, w południe na lunch a wieczorem wpaść na drinka i obejrzeć mecz. Restauracja czynna jest od godz. 8 do 23, w niedziele od godz. 9 do 20. W menu znajdziemy m.in. angielskie śniadanie (kiełbaski, bekon, pieczarki, fasolka w sosie pomidorowym, jajko sadzone, placek ziemniaczany, tosty) w cenie 19,50 zł. Firmowy Chill Burger z serem, bekonem, piklowanym ogórkiem i pomidorem to koszt 26 zł. Deser złożony z koziego sernika, chałwy i lodów kosztuje 14 zł.
W budynku gdzie funkcjonuje Manufaktura Czekolady otwiera się Pizza Truck Garage. To znana już łodzianom firma gastronomiczna, która do tej pory sprzedawała swoje pizze z opalanego drewnem pieca umieszczonego w... obwoźnym barobusie. Teraz otwiera swój stały „garaż” w strefie Piotrkowskiej 217. W menu pizzerii znajdą się nietypowe kompozycje smakowe tego tradycyjnego włoskiego dania. Będzie można tu kupić nie tylko pizzę, ale również chrupiące pieczywo, przygotowywane na miejscu.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?