Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaki kolor żółtka ma dobre jajko? Poznasz po nim także jaja, które niekoniecznie warto zjeść. Zobacz, co mówi barwa o jakości

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Czy kolor żółtka ma znaczenie? Tak, może wiele powiedzieć o jakości jaja
Czy kolor żółtka ma znaczenie? Tak, może wiele powiedzieć o jakości jaja ksushachmeister/Getty Images
Kolor żółtka może wiele powiedzieć na temat jakości i wartości zdrowotnej jaja kurzego. Wbrew pozorom nie musi, a nawet często nie powinien być pomarańczowy! Zobacz, jakich jeszcze jajek nie warto jeść i o czym świadczy ich wygląd. Wyjaśniamy też, jakie żółtka mają świeże jajka.

Spis treści

Rozbijanie jajka i żółtko na skorupe
Czy kolor żółtka ma znaczenie? Tak, może wiele powiedzieć o jakości jaja ksushachmeister/Getty Images

Kolor żółtka świadczy o jakości jaja, ale kolor skorupki już nie

Kolor żółtka jaja zależy już od sposobu żywienia kury. Jego barwa pochodzi od żółtopomarańczonych barwników karotenowych, takich jak ksantofile. Najważniejszym z nich jest luteina, która pełni w organizmie funkcję witaminy A.

Zobacz: Jakie jajka są najzdrowsze?

Intensywnie wybarwione żółtko oznacza zwykle dobrze zbilansowany skład paszy kury, co idzie w parze z lepszym smakiem i wyższą wartością odżywczą całego jaja.

Im bogatszy w roślinne karoteny jest pokarm, którym żywi się kura, tym żółtka jej jajek mają bardziej intensywną pomarańczową barwę. Kury wolno biegające spożywają karoteny wraz z zielonymi roślinami, w których kolor tych barwników jest maskowany przez zielony chlorofil. Natomiast karma kur hodowanych w inny sposób może zawierać barwniki karotenowe w postaci dodatku do paszy, m.in. w postaci ziarna żółtej kukurydzy.

Naturalnie ciemnożółty lub pomarańczowy kolor mają żółtka jajek wiejskich, ew. od kur wolno biegających. Możemy spodziewać się go w przypadku jaj oznaczonych cyframi 0 i 1. Oznaczają one odpowiednio chów ekologiczny i na wolnym wybiegu.

Zobacz także: Ten prosty i tani deser z PRL-u zwalczy ból gardła, chrypkę i kaszel

Jednak w przypadku jaj z numerami 2 i 3 – z chowu ściółkowego i klatkowego, pochodzi ze składników celowo dodanych do paszy. Pomimo tego konsumenci uznają jajka z tej drugiej grupy, które pozyskiwane w mało humanitarny sposób, jako mniej smaczne.

Natomiast na kolor skorupki jaja nie wpływa dieta ptaków, bo jest cechą zapisaną w genach i związaną z kolorem ucha kury. Jeśli wystający kawałek ucha jest biały, takie też są skorupy. Ciekawostką jest fakt, że jajka o beżowych skorupkach są większe od tych białych.

Zobacz także:

Dlaczego żółtko jest zielone?

Żółtko jaja może stać się zielone, a nawet czarne. Podczas gotowania na twardo zmienia bowiem swoją barwę, a jeśli czas ogrzewania jest za długi, zachodzą w nim niekorzystne zmiany. W pierwszej kolejności kolor żółtka staje się mniej intensywny, nawet biały, po czym zmienia się jeszcze bardziej i może zyskać zielonkawy odcień.

W długo gotowanym jajku wokół żółtka powstaje szara lub zielonkawa otoczka, które z czasem staje się ciemniejsza. Pochodzi od produktów reakcji zawartych w nim związków siarki i żelaza. Takie jajo może być mniej wartościowe.

Aby uniknąć tworzenia się takich przebarwień, trzeba przestrzegać czasu gotowania jaj (zwykle to 4-6 minut zależnie od pożądanej konsystencji), a po jego zakończeniu szybko schłodzić je pod zimną wodą – i w świeżej porcji takiej wody na chwilę pozostawić.

Polecamy również:

Tak wygląda świeże jajko

Wygląd żółtka jaja może wiele powiedzieć na temat świeżości tego produktu. Po wybiciu powinno być wypukłe (i przez to wyglądać na małe), są też widoczne chelazy – powrózki białkowe, które mocują je z dwóch stron do ścianek. Gdy natomiast żółtko jest spłaszczone, ma nienaturalną barwę i nie widać chelaz, jest to jajko zbyt długo przechowywane.

Po prześwietleniu, do którego wykorzystuje się lampę jajczarską z 60-watową żarówką, żółtko świeżego jaja jest ruchliwe i położone centralnie. Jeśli tak nie jest, np. przylepiło się do skorupy, a jego rozmiary są powiększone, jajko nie jest świeże. Po ugotowaniu widać powiększoną komorę powietrzną przy skorupce, a wokół niej wklęśnięte żółtko.

Gdy żółtko stosowane jest do przygotowania potraw w stanie surowym, istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego. Wywołujące je bakterie mogą występować nie tylko na skorupce (a o kontakt z nią nietrudno przy rozbijaniu jaja), ale również wewnątrz. Dlatego bezpośrednio przed takim zastosowaniem żółtka jajko należy umyć w ciepłym roztworze detergentu i opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zdezynfekować poprzez zanurzenie pojedynczej sztuki na 10-15 sekund do wrzątku. O razu po wyparzeniu trzeba schłodzić je pod zimną wodą, by zatrzymać rozpoczęty proces denaturacji białka – czyli jego ścinania przy ogrzewaniu

Czym jest żółtko jaja i co zawiera?

Żółtko to centralna część jaja, która w przypadku tego kurzego stanowi ok. 30 procent jego masy. Stanowi półpłynny materiał zapasowy dla rozwijającego się zarodka. To element najbogatszy odżywczo, zasobny zwłaszcza w zdrowe tłuszcze. Choć z tego powodu bywają odrzucane przez osoby, które się odchudzają, nie jest to dobry pomysł, bo pełnowartościowym produktem jest całość jaja, a nie jego części.

Żółtko jest ważnym źródłem lecytyny, a związek ten obfituje w choliny, związku nazywanego niekiedy witaminą B4. Wspiera on przemiany substancji tłuszczowych w organizmie i pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Obok niej w żółtku występuje sporo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz luteiny, czyli witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczy i skóry czy prawidłowej gospodarki hormonalnej. Towarzyszą jej inne rozpuszczalne w tłuszczu składniki, jak witaminy D, E i K, a ponadto cholesterol (ok. 150 mg w żółtku jaja ważącego 50 g).

W żółtku występują też białka z rodzaju albumin, które są bogate w siarkę. Ze składników rozpuszczalnych w wodzie warto wymienić zwłaszcza witaminy z grupy B. Żółtko zawiera więcej wapnia, magnezu i żelaza niż białka, ale mniej siarki i potasu.

Porcja 100 g żółtek zapewnia 314 kcal (pochodzi z 6-7 jajek, bo w jaju o masie 50 g jest 15 g żółtka). Taka ilość dostarcza też 15,5 g białka, 28,2 g tłuszczu i 0,2 g węglowodanów, a także 147 mg Mg, 7,2 mg Fe, 886 mcg wit. A (w ekwiwalentach retinolu), 0,173 wit. B1 i 0,81 wit. B2.

Dowiedz się na temat:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jaki kolor żółtka ma dobre jajko? Poznasz po nim także jaja, które niekoniecznie warto zjeść. Zobacz, co mówi barwa o jakości - Strona Zdrowia

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto