Nowe miejsce na kulinarnej mapie Łodzi. Czy Yellow – bistro & deli pokochają łodzianie? Zobacz co będzie w menu?

Magdalena Jach
Magdalena Jach

Wideo

Zobacz galerię (4 zdjęcia)
Po kilku miesiącach przerwy, odradza się restauracja Yellow - w nowym miejscu – przy al. Kościuszki 80/82. Znana była jako „mebloteka Yellow" w Off Piotrkowskiej jako połączenie kawiarni, lunch baru, galerii sztuki i butiku. Teraz stawia na bistro z delikatesami - Yellow – bistro & deli. Otwarcie w sobotę (5 września) o godz. 18:00.

Lokal pozostaje wierny swoim wegetariańskim ideałom. Pierwszą nowością są śniadania, które startują codziennie od godz. 9:00. Co w menu? Hitem będą marynowane jajka – nitamago, serwowane w postaci pasty z awokado. Nie zabraknie śniadaniowych klasyków, czyli croque monsieur - grillowanego tosta francuskiego, faszerowanego serami cheddar i mozzarellą (wege), tofucznica (v), szakszuki i klasycznej jajecznicy. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie śniadania innego niż na słodko, nie ma problemu: polecamy owocową jaglankę lub owsiankę.

Nowe Yellow wzbogaciło się o kartę przystawek. Mogą stać się gwoździem programu – do wyboru tatar z boczniaków (vegan), portobello faszerowane bakłażanem, papryką, kaszą i serem cheddar (wege), sałatka z ogórka, glonów wakame i roszponki (vegan) oraz bowl: marynowane tofu, kapusta pak choi, kiełki fasoli, marchew, pęczak (vegan). Na gwiazdę wśród przystawek wyrastają jednak jaja przepiórcze marynowane w soku z kiszonych buraków w cukiniowym gniazdku na piwno-chrzanowym sosie majonezowym.

Lunche serwowane są od 12:00 do 16:00 lub do ostatniej porcji. Na bank będzie znikać szybko zupa z pieczonej dyni i kurek (vegan), pierogi z wędzonym twarogiem, ziemniakami, karmelizowaną cebulą i sosem śliwkowym (vegan), dyniowe risotto z tofu marynowanym w jałowcu (vegan). W karcie głównych dań znajdziemy wegańskiego burgera z boczniaka, z sałatą, piklami i słodko-pikantnym sosem Yellow (vegan) oraz gnocchi z leśnymi grzybami i chutneyem jarzębinowym (wege).

Ulubiona część dnia większości stałych gości Yellow, czyli wieczór, również przyniesie nowe smaki. Spotkania w gronie przyjaciół mogą umilić: hummus z prażonej cieciorki gotowanej w piwie z ziołowymi nachos i kiszonkami (v), nadziewane kiszonymi kurkami arancini z sosem aioli czy falafel z sosem miętowym i sriracha mayo (vegan).

Szef kuchni, Adam Zbrożek, podkreśla, że większość produktów przygotowywanych jest od podstaw, na miejscu:
- Sami robimy falafel i niemso do burgera, pieczemy chleb tostowy i przygotowujemy autorski sos „Yellow”.
Wpaść tu można także na kawę, coś słodkiego albo drinka.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3