Najlepsze potrawy kuchni indyjskiej

Materiał partnera zewnętrznego

Kuchnia indyjska to bez wątpienia jedna z najbardziej aromatycznych i wyrazistych kuchni świata. Bazą są w niej przyprawy, wśród których prym wiedzie kardamon, curry, kolendra, szafran czy ostre chilli. Filozofia tej kuchni mówi, że jedzenie to dar bogów, stąd też każdej potrawie należy poświęcić czas, a także traktować ją z należytym szacunkiem i uwagą. Wśród najlepszych i zarazem najbardziej charakterystycznych dań kuchni indyjskiej można wyróżnić szereg wspaniałych przysmaków.

Smakując kuchni indyjskiej, warto postawić na dosy, czyli cieniutkie placki wykonane z soczewicy i mąki ryżowej. W połączeniu z ziemniaczano- warzywnym farszem są niezwykle pożywne i doskonale smakują. Innym popularnym daniem są idli – ryżowe kuleczki, które wraz z soczewicą i chlebem lub w wersji z pikantnym sosem na bazie ze zsiadłego mleka rozpływają się w ustach.

Do najsłynniejszych potraw Indii należy dhla, czyli potrawa która może być daniem samodzielnym lub stanowić dodatek do dań typu curry. Każdy region kraju posiada swoją wersję dhala – koniecznie spróbuj ich wszystkich! Innym równie popularnym przysmakiem jest korma – pożywne danie łączące duszone mięso z bogactwem warzyw, suto doprawionych tradycyjnymi przyprawami.

Miłośnicy efektownych dań z pewnością docenią malaj kofta czyli potrawę, która łączy kuleczki serowo-warzywne z kremowym sosem pualao. Bazą dania jest solidnie przyprawiony ryż z dodatkiem mięsa i roślinami strączkowymi. Pakora to kolejna wyjątkowo aromatyczna przekąska, której warto skosztować. To swego rodzaju fast food indyjski, który bazuje na cieście wykonanym z mąki z ciecierzycy z dodatkiem przypraw i wody.

Fani dań z grilla z pewnością docenią aromatyczne satay, czyli danie, które łączy w sobie grillowane na patyczkach bambusowych kawałki lub plastry mięs oraz ostry sos. Innym wartym uwagi daniem jest biryani, czyli kurczak z pomarańczowym ryżem, orzechami i suszonymi owocami – istne niebo w gębie. Z kolei delikatnym dodatkiem może być raita – sałatka wykonana z surowych lub gotowanych jarzyn z dodatkiem zsiadłego mleka.

Dla wegetarian kuchnia indyjska proponuje doskonałą rajmę, czyli danie curry z czerwoną fasolą i bogactwem przypraw. Ciekawym daniem są również pierożki samosa – w postaci trójkątów, smażone na głębokim tłuszczu. Najczęściej nadziewane są warzywami na ostro. Łagodniejszym daniem są przypominające kluski śląskie vada, które wykonywane są z soczewicy i mąki, a następnie smażone, doskonale komponują się z sosem kokosowym. Curry zachwyca w wersji pao bhaaji gdzie łączy warzywa, podawane z chlebem i prażoną fasolką mung. Doskonałą potrawą dla miłośników dań z warzyw będzie również gopi manchurian, czyli smażony w cieście kalafior podawany z sosami i warzywami.

Jak widać kuchnia indyjska urzeka różnorodnością i nowymi smakami. Na Glodny.pl, znajdziesz szereg propozycji restauracji z miasta Łódź i nie tylko, dzięki którym poznasz te pobudzające zmysły aromatyczne dania z dalekich i wyjątkowo smakowitych Indii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto