18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadziewane kurczaki z Karminka dziedzictwem kulturowym

Jacek Tomczak
Kurczak z farszem przyrządzony przez KGW z Karminka wygrał konkurs,,Dziedzictwo kulinarne Południowej Wielkopolski'' zorganizowany w Dobrzycy.

Rekordowa liczba kół gospodyń wiejskich zjechała w sobotę do Dobrzycy pod Pleszewem na trzeci już konkurs pn. ,,Dziedzictwo kulinarne Południowej Wielkopolski’’
W tym roku po raz pierwszy swoje stoisko z jadłem, według przepisów naszych babć, zaprezentowało Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego oraz młodzież z Klubów 4H Z Dobrzycy i Żegocina. Komisja oceniająca kulinarną ,,twórczość’’ gospodyń wiejskich, przyznała trzy nagrody główne oraz dwa wyróżnienia. Nagrody indywidualne ufundowali członek zarządu województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, który objął ten konkurs swoim patronatem, wójtowie Dobrzycy, Kotlina i Baranowa oraz dyrektor WODR w Poznaniu.

Pomysłodawczynią konkursu jest dobrzyczanka Jolanta Pankowiak. – Dzięki konkursowi zachowamy dla kolejnych pokoleń unikatowe przepisy potraw oraz wypieków wymyślonych i stosowanych od lat przez nasze babcie – mówi Jolanta Pankowiak. – Chodziło mi o to, by przetrwało to, co dotąd było przekazywane z matki na córkę, czyli dziedzictwo kulinarne Południowej Wielkopolski.

Jurorzy najbardziej zasmakowali w kurczakach nadziewanych farszem z Koła Gospodyń Wiejskich w Karminku koło Dobrzycy. Drugą nagrodę przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich z Baranowa w powiecie kępińskim za roladki drobiowe ze szpinakiem. Trzecią nagrodę otrzymały gospodynie z Niniewa w gminie Chocz za schab wędzony ze śliwkami i żurawiną. Komisja konkursowa przyznała ponadto dwa wyróżnienia Klubom 4H za ,,promocję zdrowej żywności’’.

Nagrody indywidualne, czyli ufundowane przez VIP -ów otrzymały: KGW z Kraszewic w powiecie ostrzeszowskim za kaczkę nadziewaną farszem, Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego za zrazy w sosie pieczarkowym i surówkę z rzepy, KGW w Sławoszewie (pow. jarociński) za placki ziemniaczane z cukrem, kwaśną śmietaną i sosem czosnkowym, KGW w Rozdrażewie w powiecie krotoszyńskim za ser smażony z boczkiem wędzonym oraz KGW w Słupi (pow. kępiński) za chleb, masło, sernik i drożdżówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto