Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na obiad do "Gastronomika". Uczniowie serwują gościom potrawy do 10 zł MENU, CENY

Redakcja
Krem selerowo-gruszkowy z grzanką ziołową i oliwą, kieszeń drobiowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami, papryka faszerowana mięsem i ryżem – to tylko niektóre z dań, jakie w poniedziałek serwowane były w restauracji przy szkolnym warsztacie w łódzkim „Gastronomiku” przy ul. Sienkiewicza. Można tam zamówić także dania na wynos.

ZOBACZ MENU I CENY, KLIKNIJ DALEJ
Krem selerowo-gruszkowy z grzanką ziołową i oliwą, kieszeń drobiowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami, papryka faszerowana mięsem i ryżem – to tylko niektóre z dań, jakie w poniedziałek serwowane były w restauracji przy szkolnym warsztacie w łódzkim „Gastronomiku” przy ul. Sienkiewicza. Można tam zamówić także dania na wynos. ZOBACZ MENU I CENY, KLIKNIJ DALEJ Krzysztof Szymczak
Krem selerowo-gruszkowy z grzanką ziołową i oliwą, kieszeń drobiowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami, papryka faszerowana mięsem i ryżem – to tylko niektóre z dań, jakie w poniedziałek serwowane były w restauracji przy szkolnym warsztacie w łódzkim „Gastronomiku” przy ul. Sienkiewicza. Można tam zamówić także dania na wynos.

Sezonowe warzywa i owoce

Szkoła zdecydowała się na jej uruchomienie w reżimie sanitarnym. Ucieszyło to okolicznych mieszkańców oraz pracowników pobliskich firm, którzy chętnie wpadali tam zawsze na obiad. Co ich przyciąga? Codziennie gotowane świeże potrawy, zarówno dla entuzjastów mięsa, jak i dań jarskich. W menu królują sezonowe warzywa i owoce. Można też liczyć na coś słodkiego oraz kawę i herbatę. Atutem są też ceny. Np. wspomniana już kieszeń drobiowa kosztowała 8,50 zł i była to najdroższa pozycja w jadłospisie.

Do 10 zł za obiad

  • Pierogi z mięsem 6 zł,
  • kluseczki serowe z bitą śmietaną i cynamonem 5 zł
  • papryka faszerowana 5 zł
  • Zupy (barszcz ukraiński) są po 4,50-5 zł, a
  • dodatki w postaci ziemniaków, kaszy bur gur, warzyw gotowanych czy surówek – 3-3,50 zł za porcję.
  • Ciasto jogurtowe z galaretką 3,5zł
  • Kawa 4,5zł
  • Herbata 3zł

Pandemiczne zmiany

- Sala konsumpcyjna wygląda nieco inaczej – mówi Jolanta Krześlak, kierowniczka warsztatu w Zespole Szkół Gastronomicznych. – Obrusy na stołach zastąpiliśmy podkładkami pod talerze, aby łatwo było je myć i dezynfekować po każdym gościu. Zrezygnowaliśmy z elementów dekoracyjnych, np. wazonów z kwiatami. Sztućce z serwetką podaje kelner po złożeniu zamówienia. Po zakończeniu konsumpcji przez klienta, każdy stolik jest dezynfekowany zanim usiądzie przy nim kolejna osoba. Przy sprzyjającej pogodzie, kilka stolików wystawiamy za zewnątrz. Oczywiście nasi uczniowie – kelnerzy obsługują gości w jednorazowych rękawiczkach oraz maskach bądź przyłbicach.

Obiad w reżimie

Stoły w sali są ustawione w odległości 1,5 metra, a przy jednym mogą zasiąść maksymalnie dwie osoby. Przed wejściem każdy jest zobowiązany do dezynfekcji rąk. Wpuszczane są osoby tylko w maseczkach, które mogą zdjąć dopiero przy stole. Posiłki dla gości z zewnątrz są serwowane w godz. 13-15. Można je też kupić na wynos.
Uczniowie i nauczyciele jedzą o innych porach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto