Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Modro kapusta. Przepis na pyszną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem. Najlepszy dodatek do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Modro kapusta to zdrowy dodatek do obiadu. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Modro kapusta to zdrowy dodatek do obiadu. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówki powinniśmy jeść jak najczęściej. Są zdrowe i pyszne. Mam dla Ciebie prosty przepis na bardzo popularny przysmak ze Śląska, czyli modro kapustę. To nic innego jak pyszna surówka z gotowanej czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka. Idealnie smakuje np. z roladą oraz kluskami śląskimi. Przekonaj się, jaka jest pyszna i wypróbuj przepis na modrą kapustę.

W skrócie:

Modro kapusta, czyli surówka z czerwonej kapusty, to pyszny dodatek do obiadu, popularny m.in. na Śląsku i w Wielkopolsce. Kapustę szatkuje się i obgotowuje, polewa octem lub sokiem z cytryny, a następnie doprawia według uznania, dodając np. rodzynki, goździki, podsmażony boczek, masło czy smalec.

Proponuję przygotować modrą kapustę jedynie z jabłkiem i cebulką, a całość polać olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Surówkę można podać np. do gulaszu, klusek śląskich, panczkrautu czy rolady.

Modro kapusta – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut,
porcja: na 6 osób,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 2 małe jabłka,
  • 1 cytryna,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól, cukier, pieprz,
  • opcjonalnie: rodzynki, 2 goździki, suszona żurawina.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

  1. Umyj kapustę i zdejmij pierwsze liście.
  2. Połowę główki kapusty drobno posiekaj, przełóż do miski i posól łyżeczką soli.
  3. Zagotuj duży garnek wody, dodaj łyżkę soli i łyżkę cukru.
  4. Wrzuć kapustę do gotującej się wody i gotuj 5-10 minut w zależności od tego, jaką chrupkość wolisz (po 10 minutach kapusta będzie już miękka).
  5. Odcedź kapustę i wystudź.
  6. Przełóż kapustę do miski i polej sokiem z cytryny. Wymieszaj.
  7. Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do kapusty.
  8. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą.
  9. Dopraw surówkę olejem oraz solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także inne przepisy na surówki ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Modro kapusta. Przepis na pyszną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem. Najlepszy dodatek do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto