"Pikantna Żydówka", "Jesień Łódzkich Wzniesień" i "Lobihya curry" - między innymi takich potraw będzie można spróbować podczas Festiwalu Zielone Smaki 2015.
Na trzydniową imprezę poświęconą kuchni roślinnej złożą się konkurs festiwalowy, warsztaty kulinarne i spacery tematyczne. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem "Tu i teraz". - Chcemy skupić się na wszystkim co lokalne, sezonowe, co zakorzenia w czasie i przestrzeni - mówi Monika Stasiak, koordynatorka festiwalu.
Konkursowe dania można będzie oceniać za pomocą ankiety na stronie Zielonesmaki.wordpress.com Osobne nagrody przyzna jury, w skład którego wejdą: blogerka kulinarna roku 2014 – Alicja Rokicka (Wegan Nerd), redaktorki bloga Jemy w Łodzi – Agata Zarębska i Izabella Borowska oraz autorka książki Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka – Anna Wojciechowska.
Przez trzy dni jurorki i festiwalowa publiczność będą próbować dań konkursowych oraz poddawać je ocenie. Wszystkie potrawy będą miały specjalne festiwalowe ceny: deser – 7 zł, a danie główne – 11 zł.
- Przygotowanie wegańskiego dania to duże wyzwanie, zwłaszcza jeśli chodzi o desery - przyznaje Maciej Kowalski, szef kuchni restauracji "U Kretschmera". - Nie możemy używać makaronów, serów, masła, jajek. Jest to wysoko zawieszona poprzeczka, ale staramy się, aby weganie i wegetarianie, którzy przyjeżdżają do nas na konferencje nie mieli do wyboru wyłącznie sałaty z marchewką - dodaje.
Festiwalowi będą towarzyszyć warsztaty i spacery. W piątek, 16 października o godz. 17:30 w Pracowni Tytka Anna Wojciechowska poprowadzi zajęcia "Robotnicza czy hipsterska? – łódzka kuchnia roślinna wczoraj i dziś". Warsztat kulinarny poprowadzi też Michał Andrijewski, wegański tata, aktywista stowarzyszenia Otwarte Klatki. Początek w niedzielę, 18 października o godz. 15:30.
Organizatorzy zaplanowali także wędrówki po Łodzi: Miejscy Tropiciele Zieleni – interaktywna wyprawa do łódzkich parków z edukatorami z Ośrodka Działań Ekologicznych „Źródła” oraz Dzika Łódź – spacer kulinarny tropem dzikich roślin jadalnych w mieście, prowadzony przez Agatę Bielską. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, ale organizatorzy proszą o wcześniejszą rezerwację mailową pod adresem: [email protected].
Uroczyste podsumowanie festiwalu i wręczenie nagród Wege Kuchmistrza odbędzie się 19 października w Hotelu Tobaco.
Pierwsza edycja "Zielonych Smaków" odbyła się w 2014 roku. Przez trzy dni 13 kawiarni i restauracji wydało ponad 2000 porcji potraw festiwalowych. Najlepsze oceny otrzymały dania przygotowane przez restauracje "U Kretschmera" i "Jaffa".
Festiwal Zielone Smaki Łodzi organizuje fundacja Bios Amigos.
Weekend w Łodzi 16-18 października. Sprawdźcie, co będzie się działo
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?