Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mięso zielenieje na straganach

(aa)
Mięso wyłożone na lady i podroby w kubłach po prostu cuchną.
Mięso wyłożone na lady i podroby w kubłach po prostu cuchną.
Kilogramy mięsa nagrzewają się na ladach w 30-stopniowym upale w hali na Górniaku zamiast chłodzić się w lodówkach. Chociaż wszystkie stoiska mają urządzenia chłodnicze, niektórzy sprzedawcy wykładają towar na ...

Kilogramy mięsa nagrzewają się na ladach w 30-stopniowym upale w hali na Górniaku zamiast chłodzić się w lodówkach. Chociaż wszystkie stoiska mają urządzenia chłodnicze, niektórzy sprzedawcy wykładają towar na niechłodzone lady. - W ten sposób jest lepiej wyeksponowany - mówi ekspedientka.

Tymczasem po kilku godzinach mięso zielenieje i zaczyna się psuć. Ze skrzynek z podrobami po prostu cuchnie. Na rynku zaś handluje się wystawionymi na słońce jajami, serem, majonezem czy śmietaną.

- Łatwo psujące się produkty: mięso, wędliny czy nabiał, muszą być bezwzględnie przechowywane w chłodzie - mówi Andrzej Kisiel, zastępca dyrektora łódzkiego sanepidu.

Niektóre stoiska mają chłodzone lady. - Utrzymują temperaturę zera stopni - mówi Paweł Kaczuba, sprzedawca stoiska mięsnego. - Dzięki temu produkty zachowują świeżość.

Kilka metrów dalej w tej samej hali sprzedawczyni, widząc nasze zainteresowanie, chowa mięso z niechłodzonej lady do lodówki.

Spożycie produktów wystawionych przez dłuższy czas na działanie wysokiej temperatury może prowadzić do poważnych zatruć i infekcji jelit. - W takiej żywności wytwarzają się bakterie zagrażające naszemu zdrowiu - przestrzega dr Piotr Białasiewicz, internista.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto