Międzynarodowy Dzień Kawy w Sukcesji

materiał prasowy
Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wydarzenie w Sukcesji odbędzie się w kawiarni Starbucks, na poziomie 0 w Sukcesji. Udział w nim jest bezpłatny.

Rocznie na świecie wypijane jest około 400 mld filiżanek tego napoju. Statystyczny Polak każdego roku wypija napar z ok. 3 kg ziaren, podczas gdy w Finlandii na jedną osobę przypada aż 13 kg. Kawa. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. 29 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Z myślą o miłośnikach tego energetycznego naparu, Centrum Handlowo-Rozrywkowe Sukcesja wraz z marką Starbucks organizuje obchody tego szczególnego dla kawoszy dnia. Oczywiście, w programie nie zabraknie degustacji.

W domach pijemy najczęściej kawę rozpuszczalną lub mieloną, zaś w kawiarni chętniej wybieramy caffè latte. Kawiarnia Starbucks słynie z ciekawych smaków serwowanych napojów, m.in.: Pumpkin Spice Latte czy Orange Honeycomb Crunch Frappucino. Choć marka ma zaledwie 40 lat, jest już jedną z najbardziej kultowych kawiarni na świecie, a zdjęcia kawy przez nią serwowana podbiły media społecznościowe. 29 września, w szczególny dla kawoszy dzień, jedyna w Łodzi kawiarnia Starbucks przygotowała szereg atrakcji połączonych z prelekcjami na temat wywaru z ziaren kawowca.

Międzynarodowy Dzień Kawy w Sukcesji rozpocznie się o godzinie 15:00 prezentacją poświęconą historii kawy, jej gatunków, a także całej drogi, jaką przemierza od zasadzenia ziarna, przez proces palenia, aż do parzenia aromatycznego naparu, który trafia do filiżanki. Goście dowiedzą się, gdzie rośnie kawa, jak jest uprawiana, jak się ją obrabia, a także czemu profil palenia wpływa na smak kawy. Podczas kolejnych wykładów, z których każdy będzie trwał około 15 minut, uczestnicy będą mieli okazję poznać metody parzenia kawy, dowiedzą się także, jak przygotować doskonałą kawę w domu. Doświadczeni bariści zdradzą, dlaczego proporcje i grubość zmielenia ziaren są tak ważne. Jak woda wpływa na smak kawy? Jak przechowywać kawę w domu, oraz czemu świeżość powinna być dla nas najważniejsza? Podczas ostatniego wykładu, który rozpocznie się o godzinie 17:15 uczestnicy poznają metody etycznego pozyskiwania kawy przez markę. Podczas półgodzinnych przerw przewidziane są Coffee Tastingi, konkursy z nagrodami oraz degustacja energetycznego napoju.

RESTAURACJA UTARTE CHRZANÓW. KUCHENNE REWOLUCJE CHRZANÓW. STARE MURY UTARTE KUCHENNE REWOLUCJE

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kawoszprawdziwy

Kultura spożywania kawy w Polsce jest żenująco niska, pomijając ilości na jednego mieszkańca....
dominuje głównie ekstrakt kawowy-czyli tzw. "kawa" rozpuszczalna, kawa "po polsku z gruntem" populara "zalewajka" z
mielonek zalegających półki w hipermarketach oraz kawiarniane caffè latte mające niewiele wspólnego z kawą , wszak to jedynie napój kawowy. Tak to wygląda w Polsce ..... niestety.

K
Koko

Piękna pogoda, właśnie myślałem, gdzie by tu się przespacerować. Chyba pójdę spacerkiem przez pół miasta na kawkę do Sukcesji... buahahaha

Dodaj ogłoszenie