18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makaron nie musi tuczyć!

GOK
Makaron to ciasto, ciasto tuczy, jemy makaron, więc możemy przytyć – to dość często spotykany pogląd. Jednak makaron wcale nie musi tuczyć, a osoby, które dbają o sylwetkę, nie muszą skreślać go ze swojego menu. O ile dobrze dobierają makaron i dodatki do niego.

Jak się okazuje, makaron jest bardzo dobrym źródłem energii, gdyż podstawowym jego składnikiem są węglowodany. A nawet 50 % kilokalorii dostarczanych do organizmu w ciągu dnia powinno pochodzić właśnie z węglowodanów.

Tu jednak mamy pierwszą pułapkę - zbyt duża ilość węglowodanów w posiłku bardzo szybko staje się zapasem organizmu w postaci niechcianego tłuszczu. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę, jakiego rodzaju makaron wybieramy. Mieszkańcy Południa, np. Włosi, budują swój jadłospis w dużym stopniu w oparciu o makaron, a jakoś nie kojarzą nam się z otyłością. Dzieje się tak, gdyż stosują kilka trików, by móc rozkoszować się makaronem bez wyrzutów sumienia. Przede wszystkim używają makaronu z semoliny, czyli mąki produkowanej z pszenicy durum.

Taki makaron ma niski indeks glikemiczny, a więc szybko i na długo gwarantuje uczucie sytości oraz nie powoduje nagłego skoku poziomu cukru we krwi, jak to jest w przypadku makaronów produkowanych z białej, pszennej mąki. W Polsce również są dostępne makarony z semoliny, w dodatku zawierające błonnik, który wspomaga trawienie.

Dobrej jakości makaron z semoliny nie jest tuczący sam w sobie i można go jeść codziennie. Należy jednak pamiętać o odpowiednich dodatkach do makaronu, bowiem połączony z zawiesistymi sosami może się stać prawdziwą bombą kaloryczną. Zamiast tego warto sięgnąć po połączenie makaronu z grillowaną rybą, chudym mięsem, bowiem białko w nich zawarte stanowi uzupełnienie zbilansowanego posiłku. Natomiast lekki sos na bazie oliwy z oliwek oraz świeżych ziół wzbogaci smak makaronu i zapewni uczucie sytości. Takie zestawienie sprawia, że nawet po zjedzeniu niewielkiej porcji, skutecznie zaspokoimy głód i nie będziemy podjadać między posiłkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto