4 z 13
Poprzednie
Następne
Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski
Makaron pełnoziarnisty
Makaron z ziarna z pełnego przemiału jest najbardziej polecanym rodzajem makaronów pszennych. Prawdziwy włoski makaron pełnoziarnisty zawiera 100 proc. mąki z nieoczyszczonej pszenicy durum i jest oznaczony na opakowaniu jako „integrale”. Warto sprawdzać skład na etykiecie, ponieważ w sprzedaży dostępne są również makarony zawierające jedynie domieszkę pełnoziarnistej mąki, jak również takie, które zawierają różne rodzaje mąk i dodatków, przez co charakteryzują się zwykle gorszym smakiem i konsystencją.
W 100 g: 347 kcal, 13 g białka, 2,5 g tłuszczu, 64 g węglowodanów, 8 g błonnika.