Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez...
fot. pixabay.com

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Pierogi - klasyka polskiej kuchni

Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez tych z jagodami. Ciasto na pierogi przygotowuje się prosto. Jedni dodają jajko, drudzy wolą wersję bez. Ta druga metoda sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Proporcje obejmują pół kilograma mąki pszennej. Do przesianej mąki dodajemy łyżeczkę soli i stopniowo zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Delikatnie wyrabiamy składniki do momentu połączenia. Opcjonalnie do szklanki wody można dodać odrobinę masła. Czas gotowania to kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz również

Atak Izraela. Zginęła rodzina, w tym dzieci

Atak Izraela. Zginęła rodzina, w tym dzieci

Dachowanie na trasie Opole - Kluczbork. Toyota wypadła z drogi

Dachowanie na trasie Opole - Kluczbork. Toyota wypadła z drogi

Polecamy

Pomezania nie dała szans rewelacji wiosny. Grom stracił dwa punkty w Dzierzgoniu

Pomezania nie dała szans rewelacji wiosny. Grom stracił dwa punkty w Dzierzgoniu

Wypadek na ul. Wyszyńskiego w Radomsku. Potrącony pieszy był pijany

Wypadek na ul. Wyszyńskiego w Radomsku. Potrącony pieszy był pijany

Dla mieszkańca powiatu łowickiego kontrola drogowa zakończyła się w więzieniu

Dla mieszkańca powiatu łowickiego kontrola drogowa zakończyła się w więzieniu