Spis treści
Czosnek niedźwiedzi, czyli cebula czarownic - co to jest?
Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, który rośnie w runie wilgotnych lasów liściastych. W Polsce występuje głównie w Karpatach oraz Sudetach i osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm.
Roślina zwana jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, a jej właściwości znane są od dawna. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest jako roślina jadalna, lecznicza, a także ozdobna.
Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi ma wiele dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości i podobne działanie do antybiotyku. Działa bakteriobójczo i wirusobójczo. Jest bogatym źródłem związków siarkowych i kwasów fenolowych, dzięki którym pomaga w walce z kaszlem, zapobiega infekcjom wirusowym i pomaga w prawidłowym działaniu układu pokarmowego.
Czosnek niedźwiedzi ma także następujące właściwości:
- chroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
- pobudza układ odpornościowy,
- podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko zakrzepów,
- obniża ciśnienie krwi,
- posiada właściwości przeciwzapalne,
- usprawnia pracę jelit,
- wspomaga wątrobę.
Dzięki zawartości siarki czosnek niedźwiedzi pomaga również w leczeniu chorób reumatycznych i wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych.
Roślina pomaga także zachować młody wygląd i wpływa na stan włosów i paznokci, ponieważ występująca w niej siarka jest także podstawowym składnikiem keratyny, czyli białka włosów, paznokci i skóry oraz kolagenu.
Cebula czarownic w kuchni
Czosnek niedźwiedzi w kuchni występuje głównie w formie suszonej przyprawy. Poprawia smak m.in. sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, a także zup.
Czosnek niedźwiedzi uwzględniają przepisy na m.in. na:
- pasty kanapkowe,
- pasty twarogowe,
- sosy do mięs,
- sosy na bazie śmietany lub jogurtu.
UWAGA! Do gorących potraw czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, by w wysokiej temperaturze nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.
Oprócz suszonej przyprawy z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuje się także jego świeże liście. Można z nich przygotować np. zielone pesto do makaronu lub zamarynować liście w solonej zalewie.
Dowiedz się również więcej o bazylii. Kliknij TUTAJ.
Masło z czosnkiem niedźwiedzim - prosty przepis
(czas przygotowywania: 5 min)

Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego przyprawy,
- opcjonalnie szczypta soli.
Jak zrobić masło czosnkowe krok po kroku?
Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli nie chcesz lub nie musisz ograniczać soli, możesz dodać do masełka jej szczyptę. Tak przygotowane aromatyczne masło pasuje do pieczywa, a także np. do grillowanych warzyw.
Zobacz w galerii jak przygotować masło z czosnkiem niedźwiedzim
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!

Kuchenprofi
Kuchenprofi Provence Ceramiczna Brytfanna Czerwona (Ku0712031436)
źródło:lasy.gov.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie