ŁÓDZKIE SMAKI. Poznaj najlepsze przepisy z województwa łódzkiego w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich
GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEMStowarzyszenie Niezniszczalni z Sulmierzyc Składniki: - 25g świeżych drożdży - 500g mąki - 3 łyżki cukru - szczypta soli - 1 jajko - pół szklanki letniego mleka - 50g roztopionego i przestudzonego masła - opakowanie masy makowej Wykonanie: 1. Przygotowujemy rozczyn z 25g świeżych drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, dodajemy do tego pół szklanki letniego mleka. Mieszamy i przykrywamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.15 min w ciepłym miejscu. 2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Masę odkładamy do miski, przykrywamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. 3. Blat posypujemy mąką, ciasto dzielimy na cztery części. 4. Każdą z części rozwałkujemy na okrąg o średnicy 24 cm. 5. Przekładamy wszystkie części na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pierwszy okrąg kładziemy dwie łyżeczki masy makowej, przykrywamy drugim okręgiem. Czynność powtarzamy. 6. Na środku kładziemy szklankę, która wyznaczy nam środek do którego nacinamy ciasto. Dzielimy je na 16 równych kawałków. 7. Kawałki łączymy parami, jeden kawałek zwijamy dwa razy w lewo, drugi dwa razy w prawo i łączymy. 8. Na koniec zlepiamy pary ze sobą, w ten sposób powstanie nam gwiazdka. 9. Przez włożeniem do piekarnika smarujemy gwiazdę roztrzepanym jajkiem. 10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy około 25 minut bez termoobiegu - tylko góra/dół. 11. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.