O tytuł polskiego Barmana Roku World Class Poland 2017 rywalizują barmani z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku. Oprócz prestiżowego tytułu, zwycięzca otrzyma przepustkę do udziału w konkursie World Class w Meksyku, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60 państw.
35-letni Bartłomiej Wójcik za barem pracuje od 3 lat. Pochodzi z Gubina i z wykształcenia jest fotografem. Na co dzień pracuje w Restauracji Gronowalski w Łodzi.
- Poziom trudności konkurencji w World Class z roku na rok rośnie, podobnie jak umiejętności barmanów - mówi łódzki barman. - Temat konkursu nie był łatwy, dlatego próbowałem wiele razy, aż do skutku. W przygotowaniu prezentacji czerpałem inspirację z książki „Mały Książę”, do której powróciłem po latach”.
W półfinale eliminacji, który odbył się w pierwszej połowie kwietnia w Łodzi, barmani musieli przygotować dwa koktajle serwowane przed (apéritif) i po posiłku (digestif). W każdej z dwóch konkurencji sędziowie przyznawali punkty za technikę, prezentację, kreatywność i sam koktajl oraz do za sposób podejmowania gości i dobór alkoholu. W jury zasiedli m.in. zwycięzca pierwszej, światowej edycji World Class (2009 r.) - Aristotelis Papadopoulos i globalna ambasadorka marki Tanqueray No. TEN - Stephanie Jordan.
World Class Competition odbywa się od 2009 r.. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po trofeum Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?