Lekkostrawny jadłospis jest zalecany przy zaburzeniach trawienia, a zwłaszcza problemach ze strony żołądka, jelit, wątroby i woreczka żółciowego, a w postaci rozdrobnionej (płynnej czy papkowatej) – również w stanach zapalnych żołądka i jelit, chorobach związanych z jamą ustną i przełykiem, po niektórych zabiegach operacyjnych, przed i po kolonoskopii czy w przypadku zaburzeń przyjmowania pożywienia bądź wchłaniania składników odżywczych.
Najważniejsze zalecenie diety lekkostrawnej to unikanie produktów ciężkostrawnych ze względu na wysoką zawartość błonnika (występuje on zwłaszcza w pełnych ziarnach, nasionach, warzywach i owocach) oraz w wyniku zastosowanej obróbki kulinarnej z wykorzystaniem smażenia, grillowania, pieczenia, wędzenia czy konserwowania. Ograniczony jest dodatek soli i przypraw, spożycie cukru i tłuszczu – przyrządzanie posiłków rządzi się więc ścisłymi zasadami, a potrawy są neutralne w smaku.
Polecamy pomysły na smaczne dania, które idealnie sprawdzą się na diecie łatwostrawnej!
Warto wiedzieć:
Ozdrowieńcy odporni przez rok?