We wtorek, 17 marca 2020 r., zadzwoniliśmy do właścicielki sklepu osiedlowego (sieć Odido) w Zielonej Górze z pytaniem o wzrost cen. Tak się złożyło, że właśnie była po zaopatrzenie w hurtowni. Odpowiedziała trzema słowami: Mięso, mięso, mięso!
Produkty mięsne podrożały średnio o 30 procent
Jak usłyszeliśmy od właścicielki sklepu, średnio mięsne produkty podrożały w błyskawicznym tempie o 30 procent. I tak na przykład do niedawna filet z kurczaka kosztował w jej sklepie 19,90 zł, a we wtorek – już 25,90 zł za kilogram.
Cena kiełbasy z beczki z 26,90 zł za kilogram wzrosła do 36,90 zł
O 30 procent wzrosły też ceny cytryn, a co za tym idzie należy się spodziewać podobnego wzrostu i cen innych cytrusów.
Chleb baltonowski kosztował 3,90 zł – obecnie 4,40 zł.
Najwcześniej wzrosła cena włoszczyzny - o 60 gr - i kosztuje obecnie 5.50.
W innym małym sklepie osiedlowym specjalizującym się w warzywach i owocach, a także w sklepie „winno-cukierniczym” nie zauważyliśmy żadnych drastycznych wzrostów cen.
Wzrostu cen nie odczuli również klienci sklepu sieci Żabka. W jednym ze sklepów sieci Chata Polska w najbardziej widoczny sposób podrożało mięso.
Natomiast w sklepie specjalizującym się w sprzedaży mięsa i wędlin Żubr ceny wrosły zauważalnie. I tak np. ceny kilograma skrzydełek wzrosły z 5,90 zł do 9,90 zł, ćwiartki kurczaka z 5,49 zł do 9,90 zł; udka kurczaka z 7,90 zł do 10,90 zł, łopatki z 16,99 zł do 23,90 zł, a fileta z 16,90 do 23,90 zł.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów monitoruje ceny
Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, podjął decyzję o powołaniu zespołu, który przyjrzy się wzrostom cen żywności i produktów higienicznych.
Pracownicy UOKiK oraz Inspekcji Handlowej będą monitorować ceny w internecie oraz w sklepach stacjonarnych.
– Epidemia koronawirusa to trudny czas dla nas wszystkich. Niestety, niepokój społeczny wywołany fałszywymi informacjami sprzyja też nieuczciwym działaniom przedsiębiorców – oświadczył prezes UOKiK Tomasz Chróstny. - W efekcie wprowadzają oni w błąd, informując, że ich produkty chronią przed chorobą lub wielokrotnie zawyżają ceny. Docierają do nas sygnały o rażącym podwyższaniu cen niektórych produktów żywnościowych i artykułów higienicznych. Podjąłem decyzję o powołaniu specjalnego zespołu w urzędzie, który będzie monitorował ceny. Jeśli praktyki zostaną potwierdzone, podejmiemy dalsze działania ograniczające tego typu negatywne zachowania – zapewnia prezes Tomasz Chróstny.
W skład zespołu monitorującego ceny w sklepach internetowych wejdą pracownicy UOKIK, a pracownicy Inspekcji Handlowej skierowani zostali do monitorowania cen w sklepach, w tym sieciach handlowych.
Urząd nie wyklucza również interwencji z zakresu nieuczciwego wykorzystania przewagi kontraktowej w sektorze rolno-spożywczym w odniesieniu do małych i średnich firm, których umowy na dostawę produktów mogą nie być respektowane.
Kontrole sanitarne na granicy Polski z Niemcami w Kołbaskowie
źródło:TVN24/x-news
KORONAWIRUS W POLSCE. RAPORT MINUTA PO MINUCIE
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?