Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koronawirus w Lubuskiem. Ceny mięsa szybują w górę od soboty. Co jeszcze drożeje w naszych sklepach?

hak, katos
We wtorek, 17 marca 2020 r., zrobiliśmy rajd po zielonogórskich sklepach. Sprawdziliśmy, co podrożało na fali paniki w związku z koronawirusem
We wtorek, 17 marca 2020 r., zrobiliśmy rajd po zielonogórskich sklepach. Sprawdziliśmy, co podrożało na fali paniki w związku z koronawirusem Jacek Katos
W jednym z zielonogórskich sklepów kilogram fileta z kurczaka kosztował do niedawna 19,90 zł, a we wtorek, 17 marca – już 25,90 zł!

We wtorek, 17 marca 2020 r., zadzwoniliśmy do właścicielki sklepu osiedlowego (sieć Odido) w Zielonej Górze z pytaniem o wzrost cen. Tak się złożyło, że właśnie była po zaopatrzenie w hurtowni. Odpowiedziała trzema słowami: Mięso, mięso, mięso!

Produkty mięsne podrożały średnio o 30 procent

Jak usłyszeliśmy od właścicielki sklepu, średnio mięsne produkty podrożały w błyskawicznym tempie o 30 procent. I tak na przykład do niedawna filet z kurczaka kosztował w jej sklepie 19,90 zł, a we wtorek – już 25,90 zł za kilogram.

Cena kiełbasy z beczki z 26,90 zł za kilogram wzrosła do 36,90 zł

O 30 procent wzrosły też ceny cytryn, a co za tym idzie należy się spodziewać podobnego wzrostu i cen innych cytrusów.
Chleb baltonowski kosztował 3,90 zł – obecnie 4,40 zł.
Najwcześniej wzrosła cena włoszczyzny - o 60 gr - i kosztuje obecnie 5.50.

W innym małym sklepie osiedlowym specjalizującym się w warzywach i owocach, a także w sklepie „winno-cukierniczym” nie zauważyliśmy żadnych drastycznych wzrostów cen.
Wzrostu cen nie odczuli również klienci sklepu sieci Żabka. W jednym ze sklepów sieci Chata Polska w najbardziej widoczny sposób podrożało mięso.

Natomiast w sklepie specjalizującym się w sprzedaży mięsa i wędlin Żubr ceny wrosły zauważalnie. I tak np. ceny kilograma skrzydełek wzrosły z 5,90 zł do 9,90 zł, ćwiartki kurczaka z 5,49 zł do 9,90 zł; udka kurczaka z 7,90 zł do 10,90 zł, łopatki z 16,99 zł do 23,90 zł, a fileta z 16,90 do 23,90 zł.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów monitoruje ceny

Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, podjął decyzję o powołaniu zespołu, który przyjrzy się wzrostom cen żywności i produktów higienicznych.
Pracownicy UOKiK oraz Inspekcji Handlowej będą monitorować ceny w internecie oraz w sklepach stacjonarnych.

– Epidemia koronawirusa to trudny czas dla nas wszystkich. Niestety, niepokój społeczny wywołany fałszywymi informacjami sprzyja też nieuczciwym działaniom przedsiębiorców – oświadczył prezes UOKiK Tomasz Chróstny. - W efekcie wprowadzają oni w błąd, informując, że ich produkty chronią przed chorobą lub wielokrotnie zawyżają ceny. Docierają do nas sygnały o rażącym podwyższaniu cen niektórych produktów żywnościowych i artykułów higienicznych. Podjąłem decyzję o powołaniu specjalnego zespołu w urzędzie, który będzie monitorował ceny. Jeśli praktyki zostaną potwierdzone, podejmiemy dalsze działania ograniczające tego typu negatywne zachowania – zapewnia prezes Tomasz Chróstny.

W skład zespołu monitorującego ceny w sklepach internetowych wejdą pracownicy UOKIK, a pracownicy Inspekcji Handlowej skierowani zostali do monitorowania cen w sklepach, w tym sieciach handlowych.

Urząd nie wyklucza również interwencji z zakresu nieuczciwego wykorzystania przewagi kontraktowej w sektorze rolno-spożywczym w odniesieniu do małych i średnich firm, których umowy na dostawę produktów mogą nie być respektowane.

Kontrole sanitarne na granicy Polski z Niemcami w Kołbaskowie
źródło:TVN24/x-news

KORONAWIRUS W POLSCE. RAPORT MINUTA PO MINUCIE

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto