2 z 8
Poprzednie
Następne
Koronawirus podniósł mocno ceny żywności. W 2021 roku jedzenie będzie nadal drożeć, najbardziej pieczywo i nabiał RAPORT 15.02.2021
W ubiegłym roku ceny żywności rosły bardzo szybko, szybciej niż w ubiegłych latach.
- W 2020 roku żywność zdrożała o 4,3 proc. - mówi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole. - Największe podwyżki miały miejsce w czasie pierwszego lockdownu, później część cen zaczęła się obniżać. Dotyczy to np. mięsa, a zwłaszcza wieprzowiny, która początkowo była bardzo chętnie kupowana przez Chińczyków. Tam bowiem obniżyło się pogłowie. Drożały także owoce, warzywa, pieczywo, można było mówić o efekcie pandemii. W tym roku ceny rosną, ale wolniej, z prognoz wynika, ze ten wzrost wyniesie 0,7 proc.
Czytaj dalej