Konkurs „Global Sushi Challenge” to największy, międzynarodowy konkurs dla mistrzów sztuki przyrządzania sushi, na świecie. Między majem a październikiem 2015 r. w 14 państwach odbywają się krajowe finały konkursu. W Polsce finał Global Sushi Challenge odbył się 9 września w Warszawie, w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM. Wzięło w nim udział 20 zawodników, reprezentujących restauracje z całego kraju. Było to 20 sushi masterów, którzy wcześniej zostali wyłonieni w trakcie eliminacji.
Podczas finału w Warszawie, uczestnicy musieli przygotować klasyczny zestaw Edomae Sushi w ciągu 10 minut, następnie stworzyć własną kreację sushi z minimum 20 kawałków z czego 8 musiało zawierać łososia norweskiego a także, w ciągu 5 minut, przyrządzić własny, popisowy kawałek sushi do degustacji jurorów.
Dania uczestników oceniali :Hirotoshi Ogawa – dyrektor All Japan Sushi Associations / World Sushi Skills Institute, Takashi Okumura – instruktor WSSI, Maciej Nowak – krytyk kulinarny, Wojciech Popow – Prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Sushi i Alon Than – Mistrz Świata Sushi, zwycięzca konkursu World Sushi Cup 2015. Jurorzy zwracali uwagę na umiejętności finalistów, bezpieczeństwo i higienę pracy, efektywność wykorzystania składników a także radzenie sobie z ograniczonym czasem.
Najlepszym spośród 20 zawodników, okazał się Kasper Krajewski z łódzkiej restauracji ATO Sushi! To właśnie on będzie reprezentował Polskę podczas Wielkiego Finału w Tokio! Wydarzenie odbędzie się 25 listopada br.
Moja kariera to ciężka rzemieślnicza droga, którą zmierzam od ponad 7-miu lat, pracując po ponad 300 godzin każdego miesiąca. Staram się, aby każdy kolejny kawałek ryby, każde kolejne danie, stawało się coraz lepsze i satysfakcjonowało moich gości.
- mówi o sobie laureat.
Konkurs „Global Sushi Challenge” organizowany jest przez World Sushi Skills Institute
z Japonii oraz Norwegian Seafood Council – Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza.
***
World Sushi Skills Institute (WSSI) prowadzi na całym świecie seminaria i wykłady na temat przyrządzania sushi i higieny jaka jest niezbędne przy przygotowywaniu dań z surowych ryb. Instytut wchodzi w skład organizacji All Japan Sushi Association, która jest wspierana przez Ministerstwo ds. Rolnictwa, Lasów i Rybołówstwa (MAFF) w Japonii.
Norwegian Seafood Council, czyli Norweska rada dr. Ryb i Owoców Morza została założona w 1991 roku. Jej zadaniem są działania promocyjne i marketingowe, których celem jest promocja ryb i owoców morza z Norwegii. NSC została powołana przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?