Źródłem jodu są przede wszystkim owoce morza, ryby morskie, warzywa, drożdże oraz produkty zbożowe. Produktem bogatym w jod jest również sól kuchenna, jednak należy spożywać ją z umiarem, by nie dopuścić do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Warto podkreślić, że niektóre produkty spożywcze obniżają absorpcję jodu z pożywienia w związku z obecnością niekorzystnych substancji. Do produktów tego typu zalicza się kalafior, brukselka oraz kapusta. Co ciekawe, po ugotowaniu ich niekorzystny wpływ na wchłanianie jodu jest wyraźnie mniejszy.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?