Jemy w Łodzi Pasta&Kluchy Fest. Od piątku pierwsza edycja nowego festiwalu kulinarnego. Przedstawiamy listę restauracji, dania i ceny

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
W piątek 9 kwietnia rozpoczyna się nowy festiwal kulinarny: Jemy w Łodzi Pasta&Kluchy Fest. Prezentujemy listę restauracji, które biorą w nim udział, konkretnych potraw wraz z cenami.
W piątek 9 kwietnia rozpoczyna się nowy festiwal kulinarny: Jemy w Łodzi Pasta&Kluchy Fest. Prezentujemy listę restauracji, które biorą w nim udział, konkretnych potraw wraz z cenami. Pixabay
W piątek 9 kwietnia rozpocznie się pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Jemy w Łodzi Pasta&Kluchy Fest. Weźmie w niej udział ok. 40 restauracji z Łodzi i najbliższych okolic. Spróbować będzie można makaronów i klusek w 50 wariantach smakowych.

Listę otwierają włoski makaron spaghetti, hiszpański fideo, japoński ramen czy udon, a do tego kluski z całego świata: gnocchi, kopytka czy tteokbokki.

- Dzięki festiwalowym propozycjom przeniesiemy się do Włoch, Stanów Zjednoczonych, Chin, Japonii czy Korei – mówi Agata Zarębska z portalu Jemy w Łodzi, współorganizatora wydarzenia. - Nie zabraknie również lokalnych przysmaków: klusek śląskich, kopytek czy cepelinów, które na nowo zinterpretują szefowie kuchni.

By zobaczyć listę restauracji, które biorą udział w akcji, a także potraw, które przygotują i cen, prosimy kliknąć w przycisk [przycisk_galeria]

Czego będzie można spróbować?

Wiele potraw będzie można zjeść tylko w czasie festiwalu, np: koreańskie kluseczki tteokbokki z mąki ryżowej, burger z amerykańskim mac&cheese, paella Fideuà de mariscos z krótkim makaronem czy cepeliny w pudrze z boczku. Dostępne będą również opcje wegetariańskie i wegańskie, dzięki którym z Pasta&Kluchy Fest będą mogli skorzystać wszyscy łodzianie.

Zgodnie z aktualnymi obostrzeniami, wszystkie dania dostępne będą na wynos i w dostawie.

Wydarzenia towarzyszące i specjalne studio

Nie zabraknie wydarzeń towarzyszących. W restauracji Al Dente, w której na co dzień produkowane są makarony, powstanie Festiwalowe Studio, które pokaże kulisy produkcji włoskiej pasty. Odbędzie się też tam wielka bitwa makaronów.

W ramach festiwalu powstanie świeży makaron w kolorach Łodzi, który będzie można kupić przez cały czas trwania wydarzenia. Zaplanowano również konkursy, do wygrania są m.in. zestawy azjatyckich makaronów od firmy Bidfood Farutex.

Handlowi giganci przejdą na “zielony” transport?

Wideo

Materiał oryginalny: Jemy w Łodzi Pasta&Kluchy Fest. Od piątku pierwsza edycja nowego festiwalu kulinarnego. Przedstawiamy listę restauracji, dania i ceny - Dziennik Łódzki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie