Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jemy w Domu po raz drugi. W poniedziałek (1.06.2020) rusza Festiwal Azjatycki! Lista restauracji

Kira Miler
Kira Miler
Na zdjęciu danie festiwalowe lokalu Hashtag Sushi
Na zdjęciu danie festiwalowe lokalu Hashtag Sushi mat.prasowe
Z myślą o wszystkich miłośnikach dobrego jedzenia, a także łódzkich restauratorach, Jemy w Łodzi ogłasza kolejny łódzki internetowy festiwal kulinarny. Jemy w Domu – Festiwal Azjatycki to okazja, by spróbować dań kuchni Azji w wyjątkowych odsłonach, zarówno w domach, jak i w lokalach. W festiwalu weźmie udział 25 lokali z całego miasta i okolic. Obowiązywać będzie stały koszt dania, czyli 25 zł + koszt dostawy.

W trakcie trwania festiwalu, restauracje przygotują popisowe dania kuchni azjatyckiej oraz potrawy inspirowane azjatyckimi smakami. Wszystkie z nich dostępne będą na wynos, a zdecydowana większość również na miejscu.

- W festiwalu weźmie udział 25 lokali z całego miasta i okolic, a wśród propozycji pojawią się m.in. indyjskie curry, japońskie pierożki, tureckie dania i libańskie potra. Lokale zaprezentują również ulubione potrawy łodzian w azjatyckim wydaniu – nowy smak zyskają burgery oraz potrawy z grilla. Jedyna zasada, to stały koszt dania, czyli 25 zł + koszt dostawy według cennika restauracji. Dzięki współpracy z partnerami wydarzenia udział dla restauracji jest bezpłatny – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.

Trwające od 1 do 7 czerwca kulinarne święto organizowane jest we współpracy z serwisem Głodny.pl, Łódzkim Centrum Wydarzeń oraz firmami Biofood Farutex i Pro Gastro.

Przykładowe dania festiwalowe:

Tabu Sushi – Zupa Wonton, czyli bulion wołowy z imbirem, dymką, czosnkiem, grzybami shitake i shimeji, kapustą pak choi, kiełkami, fasolą mung, chilli, rzepą oraz pierożkami wieprzowymi.
Pawilon – Ryżowa domowa tortilla z papryką gochugaru wypełniona japońskim kurczakiem teriyaki, kolendrą, piklami z czerwonej cebuli, rzepy i ogórka, z dodatkiem sera mimolette i majonezem miso. Dostępna także w wersji wegańskiej z wędzonym tofu teriyaki oraz wegańskim majonezem awokado
HOT – Łosoś Matcha z zielonymi warzywami w kolendrowym pesto z czarnym ryżem, orzechami i miętą.
The Chef – Curry z pomarańczą, kulkami mięsnymi i orzechami nerkowca oraz vege, podawane z ryżem jaśminowym.
Shamo – Ryba w słodkim chilli z papryką, cebulą i ananasem podawana z warzywami i ryżem jaśminowym.
Mangal – Fırında Kaşarlı Tavuk, czyli kurczak z warzywami zapiekany pod sosem beszamelowym i serem, serwowany z kaszą bulgur w tureckich przyprawach.
Agrafka – Grillowany filet z łososia podawany z sajgonkami z makaronem soba, papryką, tofu, jarmużem, sosem na bazie mleka kokosowego i limonki, krewetkami koktajlowymi, chipsem z marchewki, kolendrą i chilli
Centralna Gastromachina – Azjatycki burger w czarnej bułce z antrykotem, boczkiem teriyaki, kimchi z młodej kapusty i sosem orzechowym na mleku kokosowym.
Kardamon – Japońskie curry z nutą miso, shitake, grzybami mun i pędami bambusa, podawane z sałatką z pędów bambusa, wakame i marynowanym imbirem.
DOKI – Bułeczki bao faszerowane soczystą golonką w karmelu z chilli, imbirem, świeżą dymką, kapustą pak choi, grzybami shitake, marynowanym zielonym ogórkiem i japońskim majonezem.
Hamra – Kurczak z marynowanym mango, dynią, pesto tymiankowym i serem z ananasowym ryżem i sałatką z trzech papryk.
Zaparowani – Pierożki jiaozi w dwóch smakach: kurczak z imbirem i tajską bazylią, w cieście pszennym z dodatkiem kurkumy oraz wieprzowina z sosem sriracha w cieście pszennym z dodatkiem naturalnego atramentu z kałamarnicy. Pierożki podawane z sosem sojowym oraz z wodorostami wakame z dodatkiem suszonego chilli, prażonego sezamu, świeżej marchwi i kolendry.
House of sushi - Yummy asian noodles, czyli makaron ryżowy z kurczakiem marynowanym w imbirze, miodzie i limonce, smażony z warzywami i grzybami mun, podawany z orzeszkami ziemnymi i kolendrą.
Umamitu - Zupa Tom Yum, czyli sycący, pikantny bulion na bazie trawy cytrynowej, galangalu i chilli z cieniutkim makaronem ryżowym podawany z sałatką z glonów wakame

Festiwalowe restauracje:
1. Agrafka – ul. Piotrkowska 90
2. Beadnia – ul. Piotrkowska 86
3. DOKI – OFF Piotrkowska, ul. Piotrkowska 138/142
4. Dzień Dobry Caffe – ul. Narutowicza 57
5. Ganesh – Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
6. Centralna Gastromachina – ul. Piotrkowska 91
7. Ha long – ul. Zgierska 69
8. Hamra – ul. Piotrkowska 89
9. Hashtag Sushi – ul. Piotrkowska 115
10. HOT – ul. Kilińskiego 112/128
11. House of sushi – ul. Piotrkowska 89 i ul. Pomorska 602
12. Kardamoon – ul. Piotrkowska 51
13. Mangal – ul. Piotrkowska 71
14. Pawilon – ul. Wojska Polskiego 65/67 Aleksandrów Łódzki
15. Pittu Pittu – ul. Piotrkowska 25
16. Shamo – OFF Piotrkowska, Sepia Office, ul. Roosevelta 8
17. Sushi Smaki – ul. Kościuszki 93
18. Szpulka - Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
19. Tabu Sushi – ul. Piłsudzkiego 14
20. Tajska Hot Spoon - Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
21. The Chef – ul. Dąbrowskiego 48c
22. Umamitu – ul. Traugutta 9
23. Zaparowani – ul. Wschodnia 37
24. Zielony Chrzan – ul. Żwirki 8
25. Zjadliwości – ul. Piotrkowska 102A

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jemy w Domu po raz drugi. W poniedziałek (1.06.2020) rusza Festiwal Azjatycki! Lista restauracji - Łódź Nasze Miasto

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto