Głodówka, nazywana też postem, budzi wiele emocji. Tymczasem eksperci już dawno rozstrzygnęli kwestię jej wpływu na zdrowie. Gdy jest krótka, odciąża układ trawienia i sprawia, że organizm łatwiej pozbywa się złogów i zbędnych produktów metabolizmu, łatwiej dokonując samonaprawy. Dłuższe powstrzymywanie się od jedzenia jest już szkodliwe, ponieważ upośledza funkcjonowanie wielu układów, a przy tym nie dostarcza składników niezbędnych do regeneracji komórek.
Krótkie i regularne głodówki, które trwają nie dłużej niż dobę, to sprawdzona metoda odchudzania i poprawy kondycji organizmu, a na dodatek mniej uciążliwa niż klasyczna niskokaloryczna dieta. Mowa o metodzie intermittent fasting. Nazwana krótko dieta IF to jednak zbiór pewnych zasad, których dla zdrowia warto trzymać się nawet na co dzień.
Sprawdź, jak prowadzić krótkie głodówki w sposób łatwy, bezpieczny i efektywny!
ZOBACZ: Na czym polega oczyszczająca kuracja sokowa?