reklama

II edycja Goût de France w Łodzi. Zobacz co podano podczas dnia francuskiej kuchni [ZDJĘCIA]

Agnieszka Magnuszewska (opr mm)Zaktualizowano 
W poniedziałek, 21 marca, odbyła się w Łodzi II edycja Goût de France. Dzień francuskiej kuchni organizowany jest tego samego dnia przez francuskie placówki dyplomatyczne na całym świecie. W tym roku francuskie dania pojawiły się na stołach 1500 restauracji na 5 kontynentach. W akcji wzięło udział również 5 restauracji z Łodzi.

Akcja zorganizowana została z inicjatywy wybitnego szefa kuchni – Alaina Ducasse’a oraz Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego we Francji. Celem akcji jest promowanie tej wyjątkowej kuchni.

Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem. W poprzednim roku smaki Francji serwowało aż 1300 restauracji, w tym 37 z Polski i 2 z Łodzi.

W tym roku do akcji przyłączyło się 5 łódzkich lokali. Francuskie menu zagościło w: Affogato, Piotrkowska 97 Klub Zieliński i Syn, Kolorach Wina, Lokalu oraz w Four Colors (hotel DoubleTree by Hilton).

- Nasza restauracja promuje kuchnię międzynarodową z akcentami polskiej kuchni regionalnej ze względu na to, jacy goście u nas przebywają. Natomiast chętnie uczestniczymy w różnych projektach, a ten związany z promocją kuchni francuskiej, wydał nam się ciekawy również pod względem marketingowym. Równocześnie rozwija on kulturę kulinarną zarówno naszych gości jak i naszych kucharzy - mówi Sławomir Nowak, dyrektor generalny Hotelu DoubleTree by Hilton. - Cieszymy się ,że jesteśmy jedną z pięciu restauracji łódzkich, które zostały wybrane przez organizatorów Goût de / Good France.

Four Colors zaserwowało tego dnia pâté z foie gras, które jest klasycznym świątecznym daniem we Francji. Podano je z chutney'em z żurawiny i polskim serem korycińskim. Dodana do tego została marynowana rzepa i chipsy z topinamburu. Daniem głównym były policzki z zębacza, smażone na palonym maśle orzechowym z pure z zielonego groszku z masłem karmelizowanym i sosem na bazie korpusu homara. Drugim ciepłym daniem była polędwica wołowa i pure ziemniaczane oraz tiul z boudin noir, czyli kaszanka francuska i młoda marchewka we francuskim miodzie z Bretanii. Deser to gruszkowa tarta tatin z serem Bleu des Neiges i parfait czekoladowe z lodami pistacjowymi.

Restauracja Piotrkowska 97 Klub Zieliński i Syn zaserwowała w poniedziałek i podawać będzie przez najbliższe dwa tygodnie m.in. mule.

- Podaliśmy mule, krem z bobu z wędzonym karmazynem, confit z kaczki z pomarańczowymi buraczkami i sufletem ziemniaczano - serowym, a na deser flambirowane naleśniki czekoladowe z mascarpone i w syropie pomarańczowym - wylicza Ewa Rezler, szefowa kuchni w Piotrkowska 97 Klub Zieliński i Syn.

Jak postępować w przypadku zdarzenia lub wypadku drogowego.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3