Akcja zorganizowana została z inicjatywy wybitnego szefa kuchni – Alaina Ducasse’a oraz Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego we Francji. Celem akcji jest promowanie tej wyjątkowej kuchni.
Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem. W poprzednim roku smaki Francji serwowało aż 1300 restauracji, w tym 37 z Polski i 2 z Łodzi.
W tym roku do akcji przyłączyło się 5 łódzkich lokali. Francuskie menu zagościło w: Affogato, Piotrkowska 97 Klub Zieliński i Syn, Kolorach Wina, Lokalu oraz w Four Colors (hotel DoubleTree by Hilton).
- Nasza restauracja promuje kuchnię międzynarodową z akcentami polskiej kuchni regionalnej ze względu na to, jacy goście u nas przebywają. Natomiast chętnie uczestniczymy w różnych projektach, a ten związany z promocją kuchni francuskiej, wydał nam się ciekawy również pod względem marketingowym. Równocześnie rozwija on kulturę kulinarną zarówno naszych gości jak i naszych kucharzy - mówi Sławomir Nowak, dyrektor generalny Hotelu DoubleTree by Hilton. - Cieszymy się ,że jesteśmy jedną z pięciu restauracji łódzkich, które zostały wybrane przez organizatorów Goût de / Good France.
Four Colors zaserwowało tego dnia pâté z foie gras, które jest klasycznym świątecznym daniem we Francji. Podano je z chutney'em z żurawiny i polskim serem korycińskim. Dodana do tego została marynowana rzepa i chipsy z topinamburu. Daniem głównym były policzki z zębacza, smażone na palonym maśle orzechowym z pure z zielonego groszku z masłem karmelizowanym i sosem na bazie korpusu homara. Drugim ciepłym daniem była polędwica wołowa i pure ziemniaczane oraz tiul z boudin noir, czyli kaszanka francuska i młoda marchewka we francuskim miodzie z Bretanii. Deser to gruszkowa tarta tatin z serem Bleu des Neiges i parfait czekoladowe z lodami pistacjowymi.
Restauracja Piotrkowska 97 Klub Zieliński i Syn zaserwowała w poniedziałek i podawać będzie przez najbliższe dwa tygodnie m.in. mule.
- Podaliśmy mule, krem z bobu z wędzonym karmazynem, confit z kaczki z pomarańczowymi buraczkami i sufletem ziemniaczano - serowym, a na deser flambirowane naleśniki czekoladowe z mascarpone i w syropie pomarańczowym - wylicza Ewa Rezler, szefowa kuchni w Piotrkowska 97 Klub Zieliński i Syn.
Zobacz także: Festiwal Restaurant Week w Łodzi. Lista restauracji i ich menu [ZDJĘCIA]
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?