Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

I konkurs kulinarny "Tradycyjne Smaki Regionu"

Redakcja
Województwo Łódzkie realizuje projekt pn. „Kreowanie marki ŁÓDZKIE poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu” dofinansowywanego przez Unię Europejską w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007-2013 Oś priorytetowa III: Gospodarka, innowacyjność i konkurencyjność przedsiębiorstw. Marketing i promocja produktów i „marek” regionalnych i lokalnych.

W ramach projektu organizujemy:

I konkurs kulinarny „Tradycyjne Smaki Regionu” dla uczniów szkół gastronomicznych o profilu kucharz z terenu województw łódzkiego – 14 października 2011 roku (piątek). Konkurs ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki ŁÓDZKIE.

Przy organizacji konkursu współpracujemy z Fundacją Klubu Szefów Kuchni, która dba o wysoki jego poziom merytoryczny i prestiż oraz z firmą Stalgast, która zapewnia nowoczesne wyposażenie kuchni podczas konkursu
i funduje nagrody.

W pierwszym etapie konkursu uczniowie musieli opracować przepis na danie główne dla 6 osób z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu, który jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych lub jest laureatem poprzednich edycji konkursu Tygiel Smaków. Przepisy zostały ocenione przez Jury, które podjęło decyzję o dopuszczeniu do II etapu 10 uczniów.

W skład Jury wchodzą Szefowie z Fundacji Klubu Szefów Kuchni: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący Jury, Adam Chrząstowski, Grzegorz Labuda, Łukasz Pielak oraz Carlos Gonzalez-Tejera – przedstawiciel firmy Stalgast. Nagrodami, oprócz dyplomów dla uczniów i szkół, będą komplety noży i garnków, książki Wojtka Modesta Amaro oraz jednodniowe szkolenie dla wszystkich uczestników II etapu konkursu w siedzibie firmy otoGastro w Łodzi z udziałem m.in. Urszuli Czyżak – szefowej kuchni w Restauracji Piotrkowska Klub, dwudniowe szkolenie dla 8 lub 10 uczniów w siedzibie firmy Stalgast w Warszawie z udziałem m.in. Adama Michalskiego i Wojtka Amaro. Nie mamy jeszcze ostatecznego potwierdzenia ale istnieje szansa, że trzech najlepszych uczniów Wojtek Amaro zaprosi na dwudniowe praktyki do swojego Atelier w Warszawie.

Wszystkie produkty lokalne i tradycyjne wykorzystywane podczas konkursu otrzymamy dzięki uprzejmości ich producentów. Pod koniec roku wydana zostanie publikacja, w której będzie można znaleźć przepisy zaprezentowane podczas II etapu konkursu.

Targi Natura Food 2011 odbywają się w dniach 14-16 października br. w hali Expo przy ul. Stefanowskiego 30 w Łodzi. Szczegóły na stronie www.mtl.lodz.pl

Szczegóły dotyczące projektu na stronie www.rolnictwo.lodzkie.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: I konkurs kulinarny "Tradycyjne Smaki Regionu" - Łódź Nasze Miasto

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto