Homar, ośmiornica i rekin na twoim stole. To wcale nie jest trudne[FOTO, PRZEPISY]

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Homara odmrażamy. Przekrawamy go od ogona po same szczypce, dokładnie czyścimy. Następnie układamy w sporym naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszko, odrobinę soli i pieprzu. Gdy masło się rozpuści, całość mieszamy. Następnie delikatnie nacinamy szczypce homara. Wlewamy do środka małą łyżeczką rozpuszczone masło. Na koniec polewamy mięso homara masełkiem z dodatkami. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Natalia Ptak
Do najtańszych dań wcale nie należą. Nie oznacza to jednak, że musisz wydać na nie potężne pieniądze. W dobie zamkniętych restauracji, gdzie ich koszt to lekko ponad 100 zł, w domu jesteś w stanie je przyrządzić nawet do 40 zł. Czy są tego warte ? Jedni twierdzą, że zdecydowanie tak, inny- że za żadne skarby by tego nie zjedli. A ty? Próbowałeś?

Homary czy też ośmiornice często pojawiają się w Biedronce czy też Lidlu. W tym pierwszym z marketów ostatnio można zakupić i jedno i drugie. Nie jest to towar, który schodzi w mgnieniu oka, no chyba że w okolicy mieszkają wielbiciele homarów czy ośmiornic. Trzeba bowiem przyznać, że czasem bywa i tak, że produkty te są niedostępne miesiącami. Jeśli chodzi o steki rekina, są one często dostępne w zwykłych sklepach rybnych. Homar to wydatek rzędu 30-35 zł za sztukę( w wymienionych powyżej sklepach, bo bywa i tak, że kosztują 100 zł). Ośmiornica kosztuje nieco więcej, bo w granicach min. 40-50 zł za sztukę. Steki z rekina natomiast są znacznie tańsze.

Widok ośmiornicy, homara czy rekina niejednokrotnie budzi rozterki. Czy będą smaczne? Czy poradzimy sobie z ich przyrządzeniem?

Przepisy najczęściej są dostępne na opakowaniach, tak przynajmniej jest w przypadku homara. Bez problemu znajdziemy je również w Internecie i to w kilku wersjach. My proponujemy sprawdzone przez nas. Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć.

Przepisy są dostępne pod zdjęciami.

Grzybki halucynogenne zwalczają otyłość?

Wideo

Materiał oryginalny: Homar, ośmiornica i rekin na twoim stole. To wcale nie jest trudne[FOTO, PRZEPISY] - łódzkie Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie