Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku 2018 w Łodzi. 44 lokale i 54 potrawy z całego świata [LISTA]

Mariusz Martynelis
DANIE GŁÓWNE

Agrafka - ul. Piotrkowska 90

Schab przedwiośnie - schab gotowany metodą sous-vide w panierce ziołowej z piankowym sosem ziołowym, warzywami glazurowanymi i ziemniakami fondant.
DANIE GŁÓWNE Agrafka - ul. Piotrkowska 90 Schab przedwiośnie - schab gotowany metodą sous-vide w panierce ziołowej z piankowym sosem ziołowym, warzywami glazurowanymi i ziemniakami fondant. Festiwal Dobrego Smaku / materiały prasowe
Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi - najstarszy polski festiwal kulinarny - w tym roku odbędzie się już po raz piętnasty. Impreza potrwa od 6 do 10 czerwca, a smaki z całego świata będzie można skosztować w ponad 40 łódzkich restauracjach, kawiarniach i pubach.

Festiwal Dobrego Smaku organizowany jest w Łodzi od 15 lat. W pierwszych odsłonach festiwalu rywalizowały lokale z ulicy Piotrkowskiej. Organizatorzy doszli jednak do wniosku, że w każdej dzielnicy działają znakomite, interesujące, klimatyczne miejsca, w których można doskonale zjeść i od kilku lat w konkursie biorą udział także restauracje z innych regionów miasta.

Tegoroczna edycja Festiwalu Dobrego Smaku potrwa od 6 do 10 czerwca i odbędzie się pod hasłem "Kuchnie Narodowe". Bogatą paletę kuchni narodowych będzie oferować ponad 40 łódzkich restauracji, kawiarni i pubów. Coś dla siebie znajdą miłośnicy kuchni polskiej, żydowskiej, włoskiej, francuskiej, indyjskiej, tajskiej i japońskiej.

Głównym wydarzeniem Festiwalu Dobrego Smaku jest konkurs na najlepsze danie, deser i koktajl alkoholowy. Przebiega on w dwóch etapach. W pierwszym jury podziwia efekty wizualne prezentowanej na fotografii potrawy oraz opis jej przyrządzenia. W drugim etapie każda z dopuszczonych do finału restauracji przygotowuje danie główne, kawiarnie serwują deser i napój, a bary i puby - koktajl alkoholowy. Wszystkie potrawy mają być zgodne z tematem przewodnim - w tym roku zatem muszą odwoływać się do tradycji Kuchni Świata. Dania ocenia anonimowe jury złożone z szefów kuchni oraz publiczność w głosowaniu SMS.

Festiwalowe dania serwowane są w bardzo korzystnej cenie:
- danie główne - 16 zł
- deser + napój - 12 zł
- koktajl alkoholowy - 12 zł

WSZYSTKIE FESTIWALOWE DANIA, DESERY I KOKTAJLE PREZENTUJEMY W NASZEJ GALERII

Oprócz konkursu organizatorzy przygotowali wydarzenia towarzyszące: warsztaty kulinarne i fotograficzne, Szkołę Dobrego Smaku dla Dzieci z uczestniczkami Junior MasterChef, spotkanie z Marcinem Mellerem i promocję jego książki o Gruzji, a także wieczory degustacyjne.

FESTIWAL DOBREGO SMAKU 2018 - PROGRAM:

6 CZERWCA / ŚRODA
13:00 - do zamknięcia lokali - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy

7 CZERWCA / CZWARTEK
12:00 - do zamknięcia lokali - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy
18:00 - 21:00 - Warsztaty "Stylizacja i fotografia kulinarna" (prowadzenie: Damian Kruhelski, Anna Wojciechowska; miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a; zapisy: [email protected], tel: 512 382 321, FB: Pracownia Tytka)
18:00 - Uroczysta inauguracja Festiwalu (wstęp na imprezę z zaproszeniami; miejsce: studio kulinarne Book&Cook, Piotrkowska 138/140) .

8 CZERWCA / PIĄTEK
12:00 - do zamknięcia lokali - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy
18:00 - Wieczór gruziński (Wstęp na imprezę z zaproszeniami; miejsce: studio kulinarne Book&Cook, ul. Piotrkowska 138/140)
18:00 - 20:00 - Gotowanie rodziców z dziećmi, "Światowe hity kulinarne" - dietetyka dla niejadków (prowadzenie: Magda Makarowska, kiermasz książek oraz spotkanie z autorką; miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a; zapisy: [email protected], tel: 512 382 321, FB: Pracownia Tytka)

9 CZERWCA / SOBOTA
12:00 - do zamknięcia lokali - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy
10:00 – 12:00 - Warsztaty dla dzieci "Przez lądy i morza: Meksyk, Maroko, Indie, Wietnam" - odkrywanie smaków dzieci z różnych kontynentów (prowadzenie: Ania Wojciechowska; miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a; zapisy: [email protected], tel: 512 382 321, FB: Pracownia Tytka)

10 CZERWCA / NIEDZIELA
12:00 - 19:00 - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy
12:00 - 20:00 - Festiwal Książki Kulinarnej Książki ze smakiem (miejsce: Food Court, Manufaktura)
12:00 – 12.40; 14.00 – 14.40; 16.00 – 16.40 - Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z udziałem finalistów Master Chef Junior (miejsce: Food Court, Manufaktura; zapisy: [email protected])

14 CZERWCA / CZWARTEK
19:00 - Gala rozdania nagród - najlepsze danie/deser/koktajl alkoholowy (wstęp na imprezę z zaproszeniami.
miejsce: Teatr Nowy Duża Sala, ul. Więckowskiego 15)

Więcej informacji na stronie festiwalu: festiwaldobregosmaku.eu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto