Wydarzenie skierowane jest do młodych rolników z Polski oraz innych krajów Europy i ma na celu umożliwienie wymiany doświadczeń i nawiązanie kontaktów branżowych. W czasie trwania Forum odbywać się będą prelekcje, wykłady i panele dyskusyjne, podczas których uczestnicy będą mogli pogłębić wiedzę dotyczącą Wspólnej Polityki Rolnej i zapoznać się z nowymi możliwościami, jakie dają mechanizmy wspólnotowe. Historia projektu:
Agenda
19 listopada 2012 (poniedziałek)
do godz. 11.00 - przyjazd uczestników IV EFMR
11.00 – 11.20 - Oficjalne otwarcie IV Europejskie Forum Młodych Rolników - Marszałek Województwa Łódzkiego – Witold Stępień,
11.20 – 12.00 - Wystąpienia zaproszonych Gości
12.00 – 13.30 - Wykład inauguracyjny „Przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 r”;
• Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa na lata 2012-2020” - Waldemar Guba - Departament Unii Europejskiej i Współpracy Międzynarodowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• „Jaka polityka rolna w UE” – Joris Baecke, Prezydent CEJA
16.00 – 18.00 - Rolniczy „Okrągły Stół” z udziałem rolników europarlamentarzystów, posłów, senatorów Ziemi Łódzkiej – Doświadczenia Polski w kontekście planowania na lata 2014 – 2020 - prowadzenie K. Karman.
20 listopada 2012 (wtorek)
9.00 – 18.00 - Warsztaty w 4, przebiegających równocześnie, grupach tematycznych
I Grupa – Płatności bezpośrednie dla rolników
Wspólnotowe płatności bezpośrednie są instrumentem WPR, odpowiedzialnym za: rekompensowanie kosztów związanych z wypełnianiem wymogów wspólnotowych związanych z realizacją pozaprodukcyjnych celów publicznych, utrzymanie użytków rolnych w dobrej kulturze rolnej, zgodnej z wymogami środowiska, oraz zapewnienie równych warunków konkurencji w ramach jednolitego rynku rolno-żywnościowego.
Przedmiotem dyskusji będą:
• Pułapy wsparcia (koperty krajowe)
• Aktywny rolnik
• Minimalne wymogi dotyczące otrzymywania płatności bezpośrednich
• Stopniowe zmniejszanie i ograniczenie płatności (capping)
• Elastyczność między filarami
• Płatność podstawowa
• Płatność prośrodowiskowa
• Płatność z tytułu obszarów o ograniczeniach naturalnych
• Płatność dla młodych rolników
• Dobrowolna płatność powiązana z produkcją
• System dla małych gospodarstw rolnych
Beneficjenci: młodzi rolnicy – leaderzy lokalnych społeczności (sołtysi, działacze organizacji).
Prelegenci:
• Artur Ławniczak – Burmistrz Szadku, były Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ekspert w dziedzinie Wspólnej Polityki Rolnej
• Bożena Szuster-Maliszewska – Przedstawiciel Związku Młodzieży Wiejskiej, ekspert w zakresie działań osi I PROW 2007-2013.
9.00 – 10.30 - Założenia reformy WPR po 2013 roku – propozycje legislacyjne Komisji Europejskiej - Wykładowca: Artur Ławniczak, Bożena Szuster-Maliszewska
11.00 – 13.00 Kierunek zmian w instrumentach WPR – płatności bezpośrednie I część
Pułapy wsparcia, minimalne wymogi dotyczące otrzymywania płatności bezpośrednich. Stopniowe zmniejszanie i ograniczenie płatności.
Wykładowca: Artur Ławniczak
14.00 – 16.00 - Kierunek zmian w instrumentach WPR – płatności bezpośrednie II część
Płatność podstawowa, płatność prośrodowiskowa, płatność z tytułu obszarów o ograniczeniach naturalnych
Wykładowca: Bożena Szuster-Maliszewska
16.30 – 18.00 - Propozycje wsparcia młodych rolników i systemu wsarcia dla małych gospodarstw rolnych
Wykładowca: Artur Ławniczak, Bożena Szuster-Maliszewska
II Grupa – Sprzedaż bezpośrednia, działalność marginalna, lokalna i ograniczona.
Poprawa konkurencyjności i zwiększenie rentowności gospodarstw rolnych.
Poprawa organizacji łańcucha żywnościowego i promowanie zarządzania ryzykiem w rolnictwie.
Podstawowe przepisy dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.
Beneficjenci: młodzi rolnicy.
Prelegenci:
- Magdalena Bartosińska – MRiRW, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, Wydział Bezpieczeństwa i Higieny.
- Beata Bartodziejska, Joanna Królasie, Beata Paziak-Domańska i Joanna Markowska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywienia w Łodzi.
9.00 – 10.30 Działalność marginalna, lokalna i ograniczona. Szanse rozwoju małych i średnich gospodarstw rolnych.
Wykładowca: Magdalena Bartosińska - Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, MRiRW.
11.00 – 12.30 - Jakość i bezpieczeństwo żywności w świetle obowiązujących w Polsce regulacji prawnych. Prawo żywnościowe w Polsce, UE i na świecie.
Wykładowca: dr Beata Bartodziejska
Systemy zarządzania GMP, GHP, HACCP, Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006r. Nr 171, poz. 1225) – najważniejsze zagadnienia, Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych.
12.30 – 13.00 I część System HACCP jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa żywności
14.00 – 14.45 II część
Wykładowca: dr Joanna Królasik
podstawowe pojęcia i definicje systemu HACCP; warunki wstępne wdrażania systemu HACCP; zasady i etapy wdrażania systemu HACCP; wymagania i korzyści wynikające z wdrożenia systemu GMP/GHP i HACCP.
14.45 – 16.00 - Bezpieczeństwo zdrowotne i jakość żywności
Wykładowca: dr Beata Paziak-Domańska
Patogeny bakteryjne jako główny czynnik wpływający na bezpieczeństwo zdrowotne żywności; mycie i dezynfekcja w przemyśle spożywczym; chemiczne zanieczyszczenia żywności; monitoring higieny środowiska produkcji; wymagania mikrobiologiczne dla żywności w świetle Rozporządzenia Komisji (WE) NR 2073/2005
16.30 – 18.00 - Nowoczesne technologie w przechowywaniu żywności
Wykładowca: dr inż. Joanna Markowska
III Grupa – Organizacje rynków owoców i warzyw
Przedstawienie podstaw siatki bezpieczeństwa stabilizującej funkcjonowanie rynków owoców i warzyw, obejmujących następujące zagadnienia:
Dopłaty w sektorze owoców i warzyw
Organizacje i zrzeszenia producentów, organizacje międzybranżowe oraz przepisy dotyczące konkurencji
Refundacje wywozowe
Środki wyjątkowe oraz rezerwa przeznaczona na sytuacje kryzysowe w sektorze rolnym
Beneficjenci: młodzi rolnicy
Prelegenci: przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
9.00 – 10.30 - Rynek owoców i warzyw.
Wykładowca: Grażyna Stępka – Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
11.00 – 12.15 - Aktualne uwarunkowania prawne związane z organizacją i funkcjonowaniem grup producentów owoców i warzyw.
Wykładowcy: przedstawiciele Departamentu Rynków Rolnych – Małgorzata Dąbrowskiej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
12.15 – 13.00 - Warunki i tryb przyznawania pomocy finansowej.
Wykładowcy: przedstawiciele, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
14.00 – 18.00 - Współpraca między producentami (grupami producentów) a zakładami
przetwórstwa rolno- spożywczego.
Prelegenci: przedstawiciele działających grup producentów: Leszek Przybytniak, Łukasz Kiwała, Andrzej Pajewski,
IV Grupa – Akwakultura szansą rozwoju obszarów wiejskich.
Omówiona zostanie tematyka dotycząca:
Akwakultura szansą dla aktywnych.
Nowe możliwości produkcji w gospodarstwach rolnych – chów ryb w obiegach recyrkulowanych
Możliwości skorzystania z programów pomocowych UE
Prowadzący: Dr Zbigniew Kaczkowski – Katedra Ekologii Stosowanej, Uniwersytet Łódzki.
9.00 – 9.45 - Krótka charakterystyka akwakultury: przegląd podstawowych kierunków produkcji – dr Zbigniew Kaczkowski, Uniwersytet Łódzki
9.45 – 10.30 - Prawne i administracyjne uwarunkowania budowy stawów hodowlanych – mgr inż. Aleksander Góralczyk przedstawiciel Polskiego Związku Wędkarskiego Okręg w Piotrkowie Trybunalskim
11.00 – 12.00 - Zasady budowy stawów hodowlanych: podstawowe informacje techniczne i eksploatacyjne – mgr inż. Aleksander Góralczyk przedstawiciel Polskiego Związku Wędkarskiego Okręg w Piotrkowie Trybunalskim
12.00 – 13.00 - Akwakultura w stawach ziemnych - podstawowe uwarunkowania produkcji, przegląd podstawowych gatunków hodowlanych – dr Zbigniew Kaczkowski, Uniwersytet Łódzki
14.00 – 15.00 - Akwakultura ryb łososiowatych - podstawowe uwarunkowania produkcji – mgr inż. Sebastian Ratajski, Uniwersytet Łódzki
15.00 – 16.00 - „Akwakultura pod dachem” – chów ryb w systemach recyrkulowanych – prof. dr hab. Roman Kujawa, Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie
16.30 – 17.15 - Akwaponika – alternatywa dla hodowli ryb – prof. dr hab. Roman Kujawa, Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie
17.15 – 18.00 - Możliwości skorzystania z programów pomocowych UE – Mariusz Kosiński Departament Rybołówstwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
21 listopada 2012 (środa)
9.00 – 10.30 - Podsumowanie IV Europejskiego Forum Młodych Rolników
Uczestnicy (ok. 250 osób):
przedstawiciele organów Unii Europejskiej,
przedstawiciele COPA/COGECA i CEJA,
eurodeputowani, Senatorowie i Posłowie Ziemi Łódzkiej,
przedstawiciele Rządu RP,
przedstawiciele instytucji działających na rzecz rozwoju obszarów wiejskich,
uczestnicy z zagranicznych regionów partnerskich Województwa Łódzkiego,
młodzi rolnicy z Województwa Łódzkiego (około 100 osób), w szczególności rolnicy osiągający najlepsze wyniki produkcyjne i hodowlane, właściciele rozwojowych gospodarstw rolnych oraz liderzy lokalnych społeczności wiejskich.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?