Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europejskie Forum Młodych Rolników [PROGRAM]

opr.wm
Po raz czwarty Województwo Łódzkie organizuje Europejskie Forum Młodych Rolników. Od 19 do 21 listopada, w Słoku pod Bełchatowem, rolnicza młodzież będzie dyskutować nad kształtem Wspólnej Polityki Rolnej w nowym okresie programowania Unii Europejskiej (lata 2014-2020).

Wydarzenie skierowane jest do młodych rolników z Polski oraz innych krajów Europy i ma na celu umożliwienie wymiany doświadczeń i nawiązanie kontaktów branżowych. W czasie trwania Forum odbywać się będą prelekcje, wykłady i panele dyskusyjne, podczas których uczestnicy będą mogli pogłębić wiedzę dotyczącą Wspólnej Polityki Rolnej i zapoznać się z nowymi możliwościami, jakie dają mechanizmy wspólnotowe. Historia projektu:

Agenda

19 listopada 2012 (poniedziałek)

do godz. 11.00 - przyjazd uczestników IV EFMR
11.00 – 11.20 - Oficjalne otwarcie IV Europejskie Forum Młodych Rolników - Marszałek Województwa Łódzkiego – Witold Stępień,
11.20 – 12.00 - Wystąpienia zaproszonych Gości
12.00 – 13.30 - Wykład inauguracyjny „Przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 r”;
• Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa na lata 2012-2020” - Waldemar Guba - Departament Unii Europejskiej i Współpracy Międzynarodowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• „Jaka polityka rolna w UE” – Joris Baecke, Prezydent CEJA
16.00 – 18.00 - Rolniczy „Okrągły Stół” z udziałem rolników europarlamentarzystów, posłów, senatorów Ziemi Łódzkiej – Doświadczenia Polski w kontekście planowania na lata 2014 – 2020 - prowadzenie K. Karman.

20 listopada 2012 (wtorek)

9.00 – 18.00 - Warsztaty w 4, przebiegających równocześnie, grupach tematycznych

I Grupa – Płatności bezpośrednie dla rolników

Wspólnotowe płatności bezpośrednie są instrumentem WPR, odpowiedzialnym za: rekompensowanie kosztów związanych z wypełnianiem wymogów wspólnotowych związanych z realizacją pozaprodukcyjnych celów publicznych, utrzymanie użytków rolnych w dobrej kulturze rolnej, zgodnej z wymogami środowiska, oraz zapewnienie równych warunków konkurencji w ramach jednolitego rynku rolno-żywnościowego.

Przedmiotem dyskusji będą:
• Pułapy wsparcia (koperty krajowe)
• Aktywny rolnik
• Minimalne wymogi dotyczące otrzymywania płatności bezpośrednich
• Stopniowe zmniejszanie i ograniczenie płatności (capping)
• Elastyczność między filarami
• Płatność podstawowa
• Płatność prośrodowiskowa
• Płatność z tytułu obszarów o ograniczeniach naturalnych
• Płatność dla młodych rolników
• Dobrowolna płatność powiązana z produkcją
• System dla małych gospodarstw rolnych

Beneficjenci: młodzi rolnicy – leaderzy lokalnych społeczności (sołtysi, działacze organizacji).
Prelegenci:
• Artur Ławniczak – Burmistrz Szadku, były Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ekspert w dziedzinie Wspólnej Polityki Rolnej
• Bożena Szuster-Maliszewska – Przedstawiciel Związku Młodzieży Wiejskiej, ekspert w zakresie działań osi I PROW 2007-2013.
9.00 – 10.30 - Założenia reformy WPR po 2013 roku – propozycje legislacyjne Komisji Europejskiej - Wykładowca: Artur Ławniczak, Bożena Szuster-Maliszewska
11.00 – 13.00 Kierunek zmian w instrumentach WPR – płatności bezpośrednie I część
Pułapy wsparcia, minimalne wymogi dotyczące otrzymywania płatności bezpośrednich. Stopniowe zmniejszanie i ograniczenie płatności.
Wykładowca: Artur Ławniczak
14.00 – 16.00 - Kierunek zmian w instrumentach WPR – płatności bezpośrednie II część
Płatność podstawowa, płatność prośrodowiskowa, płatność z tytułu obszarów o ograniczeniach naturalnych
Wykładowca: Bożena Szuster-Maliszewska

16.30 – 18.00 - Propozycje wsparcia młodych rolników i systemu wsarcia dla małych gospodarstw rolnych
Wykładowca: Artur Ławniczak, Bożena Szuster-Maliszewska

II Grupa – Sprzedaż bezpośrednia, działalność marginalna, lokalna i ograniczona.

Poprawa konkurencyjności i zwiększenie rentowności gospodarstw rolnych.
Poprawa organizacji łańcucha żywnościowego i promowanie zarządzania ryzykiem w rolnictwie.
Podstawowe przepisy dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.

Beneficjenci: młodzi rolnicy.
Prelegenci:
- Magdalena Bartosińska – MRiRW, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, Wydział Bezpieczeństwa i Higieny.
- Beata Bartodziejska, Joanna Królasie, Beata Paziak-Domańska i Joanna Markowska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywienia w Łodzi.
9.00 – 10.30 Działalność marginalna, lokalna i ograniczona. Szanse rozwoju małych i średnich gospodarstw rolnych.
Wykładowca: Magdalena Bartosińska - Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, MRiRW.
11.00 – 12.30 - Jakość i bezpieczeństwo żywności w świetle obowiązujących w Polsce regulacji prawnych. Prawo żywnościowe w Polsce, UE i na świecie.
Wykładowca: dr Beata Bartodziejska
Systemy zarządzania GMP, GHP, HACCP, Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006r. Nr 171, poz. 1225) – najważniejsze zagadnienia, Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych.
12.30 – 13.00 I część System HACCP jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa żywności
14.00 – 14.45 II część
Wykładowca: dr Joanna Królasik
podstawowe pojęcia i definicje systemu HACCP; warunki wstępne wdrażania systemu HACCP; zasady i etapy wdrażania systemu HACCP; wymagania i korzyści wynikające z wdrożenia systemu GMP/GHP i HACCP.
14.45 – 16.00 - Bezpieczeństwo zdrowotne i jakość żywności
Wykładowca: dr Beata Paziak-Domańska
Patogeny bakteryjne jako główny czynnik wpływający na bezpieczeństwo zdrowotne żywności; mycie i dezynfekcja w przemyśle spożywczym; chemiczne zanieczyszczenia żywności; monitoring higieny środowiska produkcji; wymagania mikrobiologiczne dla żywności w świetle Rozporządzenia Komisji (WE) NR 2073/2005

16.30 – 18.00 - Nowoczesne technologie w przechowywaniu żywności
Wykładowca: dr inż. Joanna Markowska

III Grupa – Organizacje rynków owoców i warzyw
Przedstawienie podstaw siatki bezpieczeństwa stabilizującej funkcjonowanie rynków owoców i warzyw, obejmujących następujące zagadnienia:
Dopłaty w sektorze owoców i warzyw
Organizacje i zrzeszenia producentów, organizacje międzybranżowe oraz przepisy dotyczące konkurencji
Refundacje wywozowe
Środki wyjątkowe oraz rezerwa przeznaczona na sytuacje kryzysowe w sektorze rolnym

Beneficjenci: młodzi rolnicy
Prelegenci: przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
9.00 – 10.30 - Rynek owoców i warzyw.
Wykładowca: Grażyna Stępka – Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
11.00 – 12.15 - Aktualne uwarunkowania prawne związane z organizacją i funkcjonowaniem grup producentów owoców i warzyw.
Wykładowcy: przedstawiciele Departamentu Rynków Rolnych – Małgorzata Dąbrowskiej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
12.15 – 13.00 - Warunki i tryb przyznawania pomocy finansowej.
Wykładowcy: przedstawiciele, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

14.00 – 18.00 - Współpraca między producentami (grupami producentów) a zakładami
przetwórstwa rolno- spożywczego.
Prelegenci: przedstawiciele działających grup producentów: Leszek Przybytniak, Łukasz Kiwała, Andrzej Pajewski,

IV Grupa – Akwakultura szansą rozwoju obszarów wiejskich.
Omówiona zostanie tematyka dotycząca:
Akwakultura szansą dla aktywnych.
Nowe możliwości produkcji w gospodarstwach rolnych – chów ryb w obiegach recyrkulowanych
Możliwości skorzystania z programów pomocowych UE
Prowadzący: Dr Zbigniew Kaczkowski – Katedra Ekologii Stosowanej, Uniwersytet Łódzki.
9.00 – 9.45 - Krótka charakterystyka akwakultury: przegląd podstawowych kierunków produkcji – dr Zbigniew Kaczkowski, Uniwersytet Łódzki
9.45 – 10.30 - Prawne i administracyjne uwarunkowania budowy stawów hodowlanych – mgr inż. Aleksander Góralczyk przedstawiciel Polskiego Związku Wędkarskiego Okręg w Piotrkowie Trybunalskim
11.00 – 12.00 - Zasady budowy stawów hodowlanych: podstawowe informacje techniczne i eksploatacyjne – mgr inż. Aleksander Góralczyk przedstawiciel Polskiego Związku Wędkarskiego Okręg w Piotrkowie Trybunalskim
12.00 – 13.00 - Akwakultura w stawach ziemnych - podstawowe uwarunkowania produkcji, przegląd podstawowych gatunków hodowlanych – dr Zbigniew Kaczkowski, Uniwersytet Łódzki
14.00 – 15.00 - Akwakultura ryb łososiowatych - podstawowe uwarunkowania produkcji – mgr inż. Sebastian Ratajski, Uniwersytet Łódzki
15.00 – 16.00 - „Akwakultura pod dachem” – chów ryb w systemach recyrkulowanych – prof. dr hab. Roman Kujawa, Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie
16.30 – 17.15 - Akwaponika – alternatywa dla hodowli ryb – prof. dr hab. Roman Kujawa, Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie
17.15 – 18.00 - Możliwości skorzystania z programów pomocowych UE – Mariusz Kosiński Departament Rybołówstwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

21 listopada 2012 (środa)
9.00 – 10.30 - Podsumowanie IV Europejskiego Forum Młodych Rolników

Uczestnicy (ok. 250 osób):
przedstawiciele organów Unii Europejskiej,
przedstawiciele COPA/COGECA i CEJA,
eurodeputowani, Senatorowie i Posłowie Ziemi Łódzkiej,
przedstawiciele Rządu RP,
przedstawiciele instytucji działających na rzecz rozwoju obszarów wiejskich,
uczestnicy z zagranicznych regionów partnerskich Województwa Łódzkiego,
młodzi rolnicy z Województwa Łódzkiego (około 100 osób), w szczególności rolnicy osiągający najlepsze wyniki produkcyjne i hodowlane, właściciele rozwojowych gospodarstw rolnych oraz liderzy lokalnych społeczności wiejskich.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto